Předpečená šunka (ideálně bez kosti)
120 ml vody
120 g meruňkové marmelády
60 ml čerstvé pomerančové šťávy
1 lžíce pomerančové kůry
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
Špetka soli
Malá špetka skořice
300 g mražených brusinek
120 g cukru
120 ml vody nebo pomerančové šťávy
1 lžička pomerančové kůry (volitelně)
½ lžičky skořice (volitelně)
Špetka soli
Kousek čerstvého zázvoru (1–2 cm), nastrouhaný (volitelně)
1 lžička vanilkového extraktu (volitelně, přidává se na konec)
Šunku vyjměte z lednice a nechte ji dojít na pokojovou teplotu. Na třech stranách ji nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 4 mm, spodní stranu ponechte vcelku. Vložte šunku do pekáče řeznou stranou dolů a na dno přilijte vodu, která zabrání vysušení masa během pečení. Pekáč pevně zakryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 130 °C. Spirálové nebo plátkované šunky zahřívejte přibližně 10–12 minut na každých 500 g hmotnosti. Asi deset minut před koncem pečení sundejte alobal, naneste glazuru i mezi jednotlivé plátky šunky a zvyšte teplotu trouby na 180 °C. Pečte dalších deset minut, dokud povrch lehce nezkaramelizuje. Šunka by měla v nejtlustší části dosáhnout vnitřní teploty 60–63 °C.
Všechny ingredience dejte do malého hrnce a zahřívejte na středním plameni, dokud se směs nespojí, nezhladí a lehce nezhoustne, což trvá přibližně dvě až tři minuty. Glazuru naneste na šunku během posledních deseti minut pečení, ideálně i mezi jednotlivé plátky. Před podáváním můžete šunku ještě jednou potřít nebo ji krátce zapéct, aby se glazura lehce zkaramelizovala.
Domácí brusinková omáčka
Do středně velkého hrnce dejte brusinky, cukr, vodu nebo pomerančovou šťávu a případné koření kromě vanilky. Směs přiveďte na středně silném plameni k varu, poté snižte teplotu a vařte přibližně deset až dvanáct minut za občasného míchání. Brusinky během vaření začnou praskat a omáčka se přirozeně zahustí. Pokud chcete hustší konzistenci, nechte omáčku vařit ještě dvě až tři minuty. Poté ji stáhněte z ohně a vmíchejte vanilkový extrakt, pokud jej používáte. Nechte vychladnout při pokojové teplotě, během chladnutí omáčka ještě více zhoustne.
Dobrou chuť!