140 g smetanového sýra
140 g feta sýra
60 g šunkového salámu
2 menší stroužky česneku (nebo 1 velký)
1,5–2 lžíce řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
Čerstvě mletý pepř podle chuti
Nasekaná petržel na obalení
175 g camembertu nebo brie (pokojová teplota)
105 g smetanového sýra
28 g změklého másla
20–28 g jemně nasekané cibule
0,7–1 lžíce piva nebo mléka
1 lžička sladké papriky
¼ lžičky kmínu (volitelně)
Sůl a pepř podle chuti
Nasekaná pažitka na obalení
175 g smetanového sýra
105 g uzeného lososa (najemno nasekaného)
55–70 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička citronové šťávy
Čerstvě mletý pepř
Sůl dle potřeby
Nasekaný čerstvý kopr na obalení
Smetanový sýr dej do mísy a přidej rozdrobený feta sýr. Vmíchej nadrobno nasekaný šunkový salám, prolisovaný česnek a řecký jogurt nebo zakysanou smetanu tak, aby vznikla hladká, ale stále tvarovatelná hmota. Směs dochuť čerstvě mletým pepřem a podle potřeby ještě lehce promíchej. Z hotové směsi tvaruj malé kuličky nebo hnízda, které zlehka obal v nasekané petrželi. Hotová vosí hnízda nech krátce vychladit v lednici, aby lépe držela tvar, a poté podávej jako studené pohoštění.
Camembert nebo brie dej do mísy a vidličkou ho rozmačkej spolu se smetanovým sýrem a změklým máslem do krémové konzistence. Přidej jemně nasekanou cibuli, sladkou papriku, případně kmín a malé množství piva nebo mléka, aby se směs zjemnila. Ochutnej a dochuť solí a pepřem. Ze směsi tvaruj malé hnízda, která zlehka obal v nasekané pažitce. Hotová obatzda vosí hnízda nech alespoň krátce odležet v chladu, aby se chutě propojily, a podávej s pečivem nebo jako součást studeného bufetu.
Smetanový sýr dej do mísy a vmíchej zakysanou smetanu nebo řecký jogurt tak, aby vznikla jemná krémová hmota. Přidej najemno nasekaného uzeného lososa, dijonskou hořčici a citronovou šťávu. Směs dochuť pepřem a případně velmi opatrně solí, protože losos bývá dost slaný. Z hotové směsi tvaruj malá hnízda, která obal v nasekaném čerstvém kopru. Před podáváním nech hnízda vychladit v lednici, aby byla pevná a chuťově výraznější.
Dobrou chuť!