Ingredience na cca 28 kusů
180 g mletých sušenek
90 g rozpuštěného másla
2 lžíce mléka
1 lžíce kakaa
1 bílek z velkého vejce
100 g moučkového cukru
4 lžíce českého rumu
150 g změklého másla (pokojová teplota)
1 lžíce vanilkového extraktu
4 lžíce českého rumu
50 g moučkového cukru
2 žloutky z velkých vajec
Ingredience na cca 28 kusů
180 g mletých sušenek
90 g rozpuštěného másla
2 lžíce mléka
3 lžíce pistáciového krému
1 bílek z velkého vejce
100 g moučkového cukru
20 g smaženého kadaifu
50 g čokoládových peciček
50 g smetany ke šlehání
40 g loupaných nesolených pistácií
12–18 g cukru podle chuti
6–8 ml neutrálního oleje
15–25 g bílé čokolády
Špetka soli
1–2 kapky vanilky (volitelné)
Sušenky rozmixujte najemno a přesuňte do mísy. Přidejte rozpuštěné máslo, mléko, kakao, bílek, moučkový cukr a rum a velkou stěrkou míchejte asi jednu minutu, dokud nevznikne kompaktní těsto. Pokud se těsto drolí a nedrží pohromadě, přidejte jednu až dvě lžíce mléka a znovu promíchejte. Všechny suroviny na krém dejte do jedné mísy a vyšlehejte do hladké krémové konzistence, poté krém vložte do lednice, aby lehce ztuhl. Vnitřky silikonových formiček lehce potřete slunečnicovým olejem a formu otočte dnem vzhůru, aby přebytečný olej odkapal. Z těsta odvažujte 15 g na jeden kus, vytvarujte kuličku a poté krátký silnější váleček, který vložte do formičky a povrch zarovnejte. Cukrářskou trysku obalte potravinářskou fólií a jemně ji vtlačte do středu těsta tak, aby vznikla dutina pro krém. Studený krém naplňte do cukrářského sáčku a vytlačte ho do každé dutiny až po okraj. Na vrch položte kulatý piškot nebo sušenku a pevně zatlačte, aby byl v rovině s okrajem formy. Formu vložte alespoň na třicet minut do lednice, poté hnízda opatrně vyklopte a podávejte. Uchovávejte v lednici maximálně dva až tři dny, protože krém obsahuje syrové žloutky.
Pistácie rozmixujte do hladké olejové pasty, postupně přilévejte olej a mixujte do lesklé konzistence. Bílou čokoládu rozpusťte, nechte lehce zchladnout a poté ji smíchejte s pistáciovou pastou, solí a případně vanilkou, až vznikne hladký pistáciový krém. Pokud nemáte hotový smažený kadaif, syrový nakrájejte na malé kousky a osmažte v ghí nebo oleji, poté nechte vychladnout. Čokoládovou ganache připravte smícháním čokoládových peciček a smetany, které zahřívejte v mikrovlnné troubě po krátkých intervalech, dokud nevznikne hladká hmota, a nechte ji mírně zchladnout. Sušenky rozmixujte najemno a smíchejte je s rozpuštěným máslem, mlékem, bílkem, pistáciovým krémem a moučkovým cukrem, dokud nevznikne kompaktní těsto. Pokud se drolí, přidejte jednu až dvě lžíce mléka. Formičky lehce potřete olejem a přebytek vyklepejte. Z těsta odvažujte 15 g na každý kus, vytvarujte kuličku a krátký váleček, který vtlačte do formičky a zarovnejte povrch. Špičku cukrářské trubičky obalte potravinářskou fólií a jemně vytvořte dutinu ve tvaru kužele. Do dutiny dejte smažený kadaif zhruba do dvou třetin výšky, doplňte čokoládovou ganachí až po okraj a nahoře přitlačte malou sušenku, aby byl povrch zarovnaný s formou. Hotová hnízda dejte na třicet minut do lednice, poté vyjměte z formy a podávejte. Uchovávejte v lednici maximálně dva až tři dny, protože obsahují syrový bílek.
Dobrou chuť!