Výsledné množství cca 1 hrnek
2 hrsti čerstvé bazalky (cca 2 volné hrnky lístků)
½ hrnku extra panenského olivového oleje
⅓ hrnku piniových oříšků (lze nahradit vlašskými nebo kešu)
½ hrnku strouhaného parmazánu (Parmigiano Reggiano)
1–2 stroužky česneku
½ lžičky soli (nebo podle chuti)
Čerstvě mletý černý pepř
1 lžička citronové šťávy (volitelně)
Výsledné množství cca 1 hrnek
2 hrsti čerstvé bazalky (cca 2 volné hrnky lístků)
½ hrnku extra panenského olivového oleje
⅓ hrnku piniových oříšků (lze nahradit vlašskými nebo kešu)
½ hrnku strouhaného parmazánu (Parmigiano Reggiano)
1–2 stroužky česneku
½ lžičky soli (nebo podle chuti)
Čerstvě mletý černý pepř
1 lžička citronové šťávy (volitelně)
Příprava
Listové těsto rozválej na obdélník a potřete ho rovnoměrně pestem tak, aby se chutě krásně rozprostřely. Těsto s plněním sroluj podélně do pevného válečku a spoj konce, aby vznikl kruh připomínající věnec. Kruh polož na plech vyložený pečicím papírem a nožem na několika místech jemně nařízni svrchní vrstvu, aby věnec při pečení lépe „dýchal“ a pěkně se nafoukl. Povrch potřete rozšlehaným vejcem, což dá věnci krásně zlatavou barvu. Vlož do předehřáté trouby a peč dozlatova – listové těsto se nafoukne a vytvoří křehkou, chutnou strukturu. Po upečení nech věnec chvíli vychladnout, aby se chutě spojily a těsto zůstalo lehce vláčné uvnitř.
Tento jedlý věnec je výborný jako předkrm nebo svačina během svátečního období a skvěle se hodí k dipům, jako je jogurtový dip, česnekový dip nebo rajčatová omáčka dle chuti.