varte s majklem
Neviditelný jablečný koláč

Neviditelný jablečný koláč

Ingredience

5–6 větších jablek (např. Golden, Elstar nebo Gala)
3 vejce
80 g cukru
špetka soli
50 g másla (rozpuštěného)
150 ml mléka
120–150 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice nebo vanilkového extraktu
Volitelně: plátky mandlí na posypání (cca 2 lžíce)

Příprava

Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a pomocí ostrého nože nebo mandolíny nakrájejte na velmi tenké plátky (cca 1–1,5 mm). Předehřejte troubu na přibližně 180 °C. V míse rozšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny, přidejte špetku soli, rozpuštěné máslo, mléko, mouku, skořici či vanilku a prášek do pečiva a promíchejte do tekutějšího těsta připomínajícího těsto na palačinky. Do této směsi opatrně vmíchejte jemně nakrájená jablka tak, aby plátky byly celistvé a rovnoměrně obalené těstem. Připravenou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem, těsto vlijte a povrch lze posypat plátky mandlí. Vložte do trouby a pečte asi 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde téměř suchá — pokud povrch příliš tmavne, zakryjte alobalem. Upečený koláč nechte alespoň dvě hodiny vychladnout ve formě, poté vyjměte a můžete podávat posypaný moučkovým cukrem nebo s kopečkem šlehačky či zmrzliny.

Dobrou chuť!

-