varte s majklem
Char Siu Bao (čínské dušené housky s vepřovým masem)

Char Siu Bao (čínské dušené housky s vepřovým masem)

Ingredience

Vepřová plec nebo bůček – 500 g
Světlá sójová omáčka – 1 lžíce
Tmavá sójová omáčka – 1 lžíce
Hoisin omáčka – 1½ lžíce
Ústřicová omáčka – 1 lžíce
Shaoxing víno nebo suché sherry – 1 lžíce
Med – 1 lžíce (+ navíc na potírání)
Cukr – 2 lžíce
Česnek – 1 stroužek, nasekaný
Čínské pětikoření – ½ lžičky
Sezamový olej – ½ lžičky
Bílý pepř – špetka

Příprava

Vepřové maso nakrájejte na malé kostky a nechte ho marinovat ve směsi sójové omáčky, ústřicové omáčky, tmavé sójové omáčky, cukru, rýžového vína a sezamového oleje. Po odležení maso orestujte na pánvi, dokud nezíská lesklou barvu a omáčka se částečně nevsákne. Nakonec vmíchejte trochu kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě, aby omáčka zhoustla. Přidejte nasekanou cibuli nebo jarní cibulku a nechte vychladnout.

Zatímco náplň chladne, připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, droždí, trochu oleje a vodu. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí rozdělte těsto na malé kousky, rozválejte je do plátků a doprostřed dejte lžíci masové náplně. Okraje těsta pevně spojte nahoře, aby vznikl uzavřený bochánek.

Hotové plněné bochánky vložte na čtverečky pečicího papíru a dejte do napařovacího hrnce. Vařte v páře přibližně deset až patnáct minut, dokud housky nenabydou a nezískají nadýchanou strukturu. Podávejte ještě teplé, ideálně přímo po dovaření.

Tento pokrm má jemně nasládlou chuť masa a vláčné, lehké těsto. Skvěle se hodí jako hlavní jídlo nebo součást asijského menu s čajem či zeleninou.

Dobrou chuť!

-