varte s majklem
Tortilla de Patatas (Španělská bramborová omeleta)

Tortilla de Patatas (Španělská bramborová omeleta)

Ingredience

500 g brambor (nejlépe pevnější varný typ)
1 střední cibule (volitelně, ale tradičně se používá)
6 vajec
150 ml oleje (na smažení)
Sůl

Brambory oloupejte, nakrájejte na slabé plátky, cibuli nakrájejte nadrobno. Do pánve nalijte olej, rozehřejte a přidejte brambory a cibuli, osolte — smažte je, dokud nejsou měkké, ale nezačne se z nich dělat křupavá kůrka. Mezitím ve velké míse rozšlehejte vejce se špetkou soli. Jakmile jsou brambory a cibule připravené, slijte přebytečný olej (ale trochu ponechte v pánvi), přesuňte brambory a cibuli do mísy s vejci a dobře promíchejte, aby bylo vše obalené. Poté směs vraťte na pánev na mírnější teplotu, rozetřete rovnoměrně, a smažte, dokud okraje nezačnou tuhnout a spodní strana nebude zlatavá. Pak pomocí talíře nebo pokličky otočte omeletu a smažte i druhou stranu — ideálně dokud obě strany nejsou zlatavé a vejce zcela tuhé. Jakmile je hotovo, přesuňte na talíř, nechte chvíli vychladnout a nakrájejte na klínky či kousky. Podávejte pokojovou teplotou nebo lehce vlažné.

Dobrou chuť!

-