varte s majklem

Vegetariánské sushi s grilovanou zeleninou na BBQ

Ingredience

Nori mořská řasa

Rýže

1 hrnek sushi rýže

2 hrnky vody

1/3 hrnku rýžového octa

1 lžička soli

1 lžíce cukru

Zelenina

Chřest, zelená cibule, avokádo, batáty, mango, cuketa, paprika, koriandr, salát, sezamová semínka

Omáčky k sushi

Nakládaný zázvor

Sushi sojová omáčka

Wasabi pasta

Pomůcky

Sushi rohožka, ostrý nůž, mokrý hadr, mísa se studenou vodou a štětec

Příprava

Zelenina

Zeleninu očistíme, nakrájíme a oloupeme. Gril rozžhavíme na 175°C a dáme na něj zeleninu. Pozor! Mango, salát, avokádo a koriandr negrilujeme.

Rýže

Rýži uvaříme nejlépe v rýžovaru podle návodu na obalu. Ohřejeme si rýžový ocet, ve kterém rozpustíme cukr a sůl a nalijeme to k rýži a zamícháme.

Balení sushi

Na sushi rohožku položíme hladkou stranou nori řasu, na kterou poklademe rýži a zeleninu dle vlastní chuti. Sushi zatočíme a nakrájíme ostrým nožem. Chceme-li mít rýži z vnější strany, tak ustřihneme 1/3 nori řasy, položíme jí hladkou stranou na rohožku a dáme na ní rýži. Řasu obrátíme na druhou stranu a tam poklademe zeleninu a zatočíme. Nakonec toto sushi obalíme v sezamových semínkách.

Podáváme s nakládaným zázvorem, sushi sojovou omáčkou nebo wasabi pastou.

Dobrou chuť!

-