varte s majklem

Segedínský guláš

Ingredience

6 porcí

750 g libového vepřového masa jako je vepřová kýta (občas používám kuřecí prsa místo vepřového masa)
1 kg kysaného zelí
1 rajče
2 cibule
2 papriky
150 g uzené slaniny
2 polévkové lžíce sádla na smažení
3 polévkové lžíce mleté papriky
1 polévková lžíce mletého kmínu
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky mletého pepře
1 polévková lžíce cukru (volitelně v případě, že je kysané zelí příliš kyselé)
2 polévkové lžíce kysané smetany
1 polévková lžíce hladké mouky

1 kulatý bochník chleba k servírování

Příprava

Cibuli oloupeme a nakrájíme ji stejně jako rajčata a papriku na malé kousky. Maso nakrájíme na malé kostky. Česnek a kmín rozdrtíme. V papiňáku osmahneme na sádle slaninu a postupně přidáváme cibuli, maso, zeleninu a koření. Sladké papriky tam dáme zatím jen 1/2 lžičky, aby se nepřipalovala. Nakonec přidáme zelí a zalijeme vodou. Vaříme 30 minut. Mezitím si uděláme jíšku na zahuštění guláše. Do mísy dáme kysanou smetanu, na ní přidáme mouku a sladkou papriku. Zalijeme to horkým vývarem z papiňáku. Jíšku postupně přidáváme do guláše. Vaříme to ještě pět minut.

Guláš servírujeme nejlépe ve vydlabaném chlebu.

-