varte s majklem
Francouzské tartaletky s jahodami

Francouzské tartaletky s jahodami

Ingredience

Koláčové těsto

250 g hladké mouky

100 g cukru krystal

125 g másla

1 žloutek

4 lžíce studené vody z lednice

Špetka soli (1/4 lžíce soli)

Creme Patissiere

500 ml mléka (nebo pro lepší chuť 12% smetanu)

3 žloutky

100 g cukru krystal

2 sáčky (16 g) vanilkového cukru nebo jeden vanilkový lusk nebo 1 lžíce vanilkového extraktu

60 g hladké mouky

Špetka soli (1/4 lžíce soli)

Kryt želatiny (pro lesklý efekt a pro uchování jahod)

1 sáček (12 g) čiré polevy na dort 

50 g cukru krystal

125 ml vody 

500 g čerstvých jahod (můžete nahradit jahody jakýmkoliv jiným ovocem, které vám chutná nebo co je k dispozici během sezóny). Dobrou chuť!

Příprava

Korpus

Mouku a cukr krystal, společně s kostkou másla a jedním žloutkem a vlažnou vodou, vypracujeme v míse základní těsto, které rukama vmasírujeme do sebe, na závěr přidáme sůl. Vypracované těsto zabalíme do streč fólie a dáme jej do lednice na cca půl hodiny, aby si těsto odpočinulo, mezi tím si můžeme připravit na krém.

Creme Patissiere

Připravíme si hrnec, který dáme na plotnu a do něj nalijeme 500ml mléka -to přivedeme k varu a necháme mléko pouze ohřát, do doby až půjde s mléka pára. Mezi tím si připravíme v misce žloutky, společně s cukrem a vanilkovým cukrem. Vše pořádně promícháme. Následovně si vezmeme ohřáté mléko a do této směsi vajíček a cukru ho postupně přiléváme a mícháme tak, aby se nám vajíčka neuvařila. Když máme hotovo a pořádně rozmícháno, vrátíme celou směs do hrnce, kde jsme měli předtím mléko, vaříme až po dobu, kdy se nám tvoří ve směsi bublinky. Necháme vychladnout (nejlepší způsob je přelít krém do misky a přikrýt a nechat vychladnout).

Vyndáme si z lednice vychlazené těsto, které si rozdělíme na dvě půlky .Na pracovní pult si rozprostřeme mouku, aby se nám těsto nelepilo. Těsto vyválcujeme a vykrajujeme podle pečící misky kolečko, které potom vrstvíme do formičky. Když máme hotové,požadované množství, těsto propícháme vidličkou, aby se nám nenafukovalo a dáme jej do trouby na cca 15minut. Upečené těsto vyklopíme a necháme jej vychladnout.

Mezi tím co nám těsto chladne, tak si na závěr připravíme polevu. Na kterou budeme potřebovat pánev, do které si dáme studenou vodu a cukr,vysypeme želatinu a přivedeme k varu. Po uvaření necháme vychladnout a můžeme začít se sestavováním košíčků.

Na hotový krém budeme potřebovat plnící sáček, do kterého si dáme hotový krém, poté už jen plníme připravené košíčky z těsta. Na krém klademe čerstvé jahody podle vkusu, potřeme želatinou a na závěr posypeme moučkovým cukrem a máme hotovo. Pro podrobnější popis sledujte videonávod níže .

Dobrou chuť!!

-