varte s majklem
New York BagelsNew York BagelsNew York Bagels

New York Bagels

Ingredience

14 bagelů (17 menších bagelů)

První těsto

250 g hladké mouky

350 ml vody (přírodní voda, né voda z vodovodu)

1 polévková lžíce krystalového cukru

10 gramů čerstvého droždí

Druhé těsto

750 g hladké mouky

300 ml vody (přírodní voda, né voda z vodovodu)

1 polévková lžíce sladkého sirupu (nebo 1 polévková lžíce krystalového cukru)

30 g čerstvého droždí

20 g soli

Příprava

První těsto

Ve skleněné misce smícháme všechny složky na první těsto. Přikryjeme misku fólií a dáme do lednice po dobu nejméně 8 hodin. Já typicky dávám do lednice přes noc a druhý den ráno dělám bagely.

Sesame / mák mísa

Vezmeme si misku, do které dáme 300 g sezamových semínek a 1 velkou lžíci hrubé mořské soli.Opakujeme stejný postup s mákem v samostatné míse.

Druhé těsto

V misce si smícháme složky druhého těsta, kromě mouky a soli. V samostatné misce smícháme sůl s moukou.  Do mísy přidáme první těsto vyndané z lednice a přidáme v malých dávkách smíchanou  mouku se solí. Vše zamícháme. Můžeme míchat ručně asi 3 minuty. Tento ruční proces míchání vytvoří lepek, což je důležité pro výrobu úspěšného těsta. Těsto by mělo být trochu lepkavé. Přikryjeme ho fólií a dáme odpočinout. Pokud není slunečný den, tak dáme těsto do trouby při teplotě 45 stupních Celsia po dobu asi 1 hodiny a těsto zdvojnásobí ve svůj objem.

Vyndáme misku z trouby a ověříme zda těsto  zvětšilo svůj objem, odstraníme fólii a bouchneme do těsta tak, aby se vyfouknul vzduch. Vrátíme fólii a dáme do lednice po dobu 20 minut. Tímto krokem dojde ke zpomalení procesu kvasení.

Předehřejeme si troubu na 230 stupňů Celsia, nejlépe horkovzdušnou troubou, aby ventilátor rozváděl  teplo rovnoměrně. Do hrnce (3 až 5 l hrnec) si dáme 2/3 vody a 2 polévkové lžíce medu. Pokud je váš hrnec velký, přidejte 3 polévkové lžíce medu. Nechte vařit vodu. Jakmile se začne voda vařit, snížíme si teplotu o 1/3 (mezi střední a vysokou).

Vyndáme si těsto z ledničky a pomocí váhyt těsto rozdělíme na 125 g bagely nebo 100 g menších bagelů. New York bagely jsou 125 g. Každý malý kousek těsta vytvarujeme ručně. Položíme si vytvarované kuličky na pracovní plochu. Vezmeme každý malý bagell, rozválcujeme těsto rukama, jak je znázorněno na videu. Délka válců by měla být asi 25 cm. Vezmeme oba konce válce a zmáčkneme je dohromady, což by mělo vytvořit kruh. Posuneme prsty směrem ke středu kruhu a rozválcujeme spoj tak, aby se těsto dobře spojilo. Opakujeme postup pro všechny bagely. Zatímco voda se vaří, přidáme bagely do vařící vody. Bagely budou okamžitě plavat, je to známkou toho, že jste postupovali dle mého receptu :-) Vaříme bagely z každé strany 1 minutu, pak je dřevěnou špachtlí otočíme a vaříme i z druhé strany po dobu 1 minuty. Všimněte si, že se bagely mají dotýkat a ne být nad sebou. Vyndáme je z vody a dáme na pekáč . Asi po 20 sekundách od odstranění bagelů z vody, ponoříme bagely v předem připravených miskách se sezamovým semínkem nebo mákem, pokryjeme ze všech stran a necháme ležet na kuchyňské lince.

Dáme bagely na pekáč a pečeme v předehřáté troubě při více než 230 stupních Celsia (450 stupňů Fahrenheita) po dobu 12 až 15 minut. To opravdu záleží na Vaší troubě. Po 12 minutách zkontrolujeme, zda jsou bagely dozlatova upečené. Jakmile jsou zlatě oranžové na vnější straně, je čas je vyndat a nechat je zchladit na stojanu. Namísto použití pekáče dávám přednost pečení na pizza kameni .

Dobrou chuť!

 

-