varte s majklem
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

Ingredience

Na husu a její nádivku :

Cibule

Jablko 

Pomeranč

Rozmarýn

Šalvěj 

Sůl

Pepř

Vývar:

Mrkev

Jablko

Cibule

Brusinky

Rajčatový protlak 

Celer

Trochu tuku z husy

Vývar 

Sůl a pepř

Červené zelí:

Hlávkové zelí

Jablko 

Cibulku 

Olej

Bobkové listy 

Hřebíček

Červené víno

Mouka

Příprava

Nejprve si vezmeme husu a odřežeme od ní křídla a krk ,které poté dáme do hrnce s vodou a uvaříme z něj vývar. Do vnitřku husy vložíme sůl, cibuli, jablko a ostatní ingredience výše uvedené a otočíme celou husu prsama na pekáč. Nyní pomažeme olejem a dáme do trouby. Ke konci slijeme do našeho vývaru zbytky šťávy z husy.

Do hrnce si dáme sůl, olej a na to přidáme kousky husy, co jsme oddělili od husy. Po dobu, když začne v hrnci prskat, přidáme kosti a následně i veškerou zeleninu. Osolíme opepříme. Mícháme. Poté přidáme vývar a necháme povařit. Vaříme cca 1hodinu 30minut .Po uvaření přecedíme.

Červené zelí :

To připravíme tak, že si v hrnci na oleji osmažíme cibulku do zlatavé barvy .Když dosáhneme této barvy přidáme jablka na jablka dáme nastrouháme zelí , posypeme cukrem a bobkovým listem a hřebíčkem a necháme dusit. Průběžně ochutnáváme , zdali je zelí už uvařené a zda má tu správnou chuť jakou máme rádi ,poté přidáme víno .Necháme povařit. Nakonec přidám krapet hladké mouky s vodu a zelí máme hotové.

Více ve videonávodu :)

Dobrou chuť !!


 

-