varte s majklem
Domácí jablečný sirup

Domácí jablečný sirup

Ingredience

100 % jablečná šťáva nebo mošt (nejlépe nefiltrovaný) — například 4–5 litrů
(Volitelné) koření jako skořice, hřebíček nebo badyán pro chuť

 

Příprava

Do velkého, širšího hrnce nalijte jablečnou šťávu nebo mošt. Pokud používáte koření, svázané v kousku plátna nebo umístěné přímo v nádobě, přidejte je také. Na sporáku pomalu přiveďte šťávu k varu, poté snižte teplotu a nechte ji jemně probublávat, aby se voda začala odpařovat a šťáva se pomalu zahušťovala. Občas promíchejte a také seberte pěnu, která se tvoří na povrchu, aby sirup zůstal čistý a lesklý. Pokračujte v redukci tak dlouho, až se objem sníží výrazně — výsledkem by měla být hustá, sirupovitá konzistence se silnou jablečnou chutí, podobná medu nebo javorovému sirupu. Tento proces může trvat několik hodin v závislosti na množství šťávy a šířce hrnce. Jakmile dosáhne požadované hustoty, odstavte sirup z tepla, vyjměte koření, nechte trochu vychladnout a přelijte do sterilizovaných lahví nebo sklenic. Hotový jablečný sirup skladujte chlazený v lednici a používejte například na lívance, palačinky, do čaje nebo jako sladidlo či přeliv na dezerty.

Dobrou chuť!

-