varte s majklem
Domácí housky na hamburgery

Domácí housky na hamburgery

Ingredience

Housky

800 g hladké mouky
100 g másla
3 velká vejce
20 g čerstvého droždí
100 g cukru
240 ml mléka
1 lžíce vanilkového extraktu

Nátěr
1 vejce
1/4 čajové lžičky soli

Příprava

V pánvi na plotně rozehřejeme mléko, máslo a cukr. Mléko s rozpuštěným máslem a cukrem přelijeme do velké mísy a přídáme postupně ostatní ingredience a vše zamícháme. Směs vylijeme z mísy na vál a zpracujeme jí do hladkého těsta. Zpracované těsto dáme do mísy vysypané moukou. Těsto také posypeme moukou a na jeho vrchu uděláme nožem kříž. Mísu s těstem zabalíme do streč fólie a dáme jí do předehřáté trouby na 45°C, kde necháme těsto cca 30 - 40 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů o hmotnosti 140 g a vytvoříme z nich bulky, které vyskládáme na pekáč. Bulky pomažeme vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. Bulky necháme ještě 15 minut kynout v troubě. Housky pečeme do zlatova v předehřáté troubě na 170°C cca 20 minut.

Dobrou chuť!

-