varte s majklem
Domácí celozrnný žitný chléb

Domácí celozrnný žitný chléb

Ingredience

600 g domácího kvásku
800 ml teplé vody (40°C)
150 g celozrnného žita, nebo můžete použít rozdrcená zrna
150 g slunečnicových semen
150 g lněných semen
* možnost: k tomuto chlebu můžete přidat vámi preferovaná semínka
400 g žitné mouky
400 g pšeničné mouky
3 lžíce tmavě hnědého sirupu (pro tento recept je vhodný cukrový sirup, karobový (rohovníkový) sirup nebo datlový sirup)
2 lžíce soli

Pomůcky: pečící forma, špachtle

Špachtli můžete koupit na 123darek.cz

Příprava

Nejdříve si uděláme domácí kvásek. Pro přípravu kvásku se můžete inspirovat Majklovým videem. Všechny ingredience pak smícháme ve velké míse. Mísu přikryjeme streč fólií a směs necháme 24 hodin odpočívat v místnosti o pokojové teplotě. Po 12 hodinách přidáme do směsi mouku. Odpočinutou směs dáme do vymazané pečící formy, kterou přikryjeme streč fólií a necháme směs ještě hodinu odpočívat. Do do dolní části trouby dáme mezitím pekáč s vodou. Chléb pečeme v troubě o teplotě 180°C cca hodinu a půl. Zda je chléb hotový, poznáme, když do něj píchneme špejlí, která musí být suchá. Chléb podáváme namazaný máslem.

Dobrou chuť!

-