varte s majklem

Vánoční medové perníčky

Ingredience

3 plechy perníčků
350 g hladké mouky
100 g másla
175 g medu
175 g hnědého cukru
1/2 lžičky jedlé sody
1 velké vejce
Kůra z mandarinky
1 čajová lžička 70% kakaa
2 čajové lžičky perníkového koření
1/4 čajové lžičky soli

Domácí perníkové koření
5 lžic skořice
1 čajová lžička muškátového oříšku
1 čajová lžička koriandru
4 čajové lžičky hřebíčku
1 čajová lžička nového koření
1 lžička fenyklu
1 čajová lžička anýzu
1 čajová lžička zázvoru
1 čajová lžička zeleného kardamomu
1 čajová lžička pepře

Královská poleva (Royal icing)
2 střední bílky
250 g moučkového cukru
1 čajová lžička citronové šťávy

Příprava

Perníčky

Na plotně v pánvi rozpustíme máslo, třtinový cukr a med. Ve velké míse smícháme nejdříve všechny suché ingredience a nakonec přidáme i tekuté přísady. Vše řádně zamícháme. Těsto vyklopíme na pracovní plochu a ještě ho rukama zpracujeme. Těsto zabalíme do streč fólie a necháme ho odpočinout cca 2 hodiny v lednici. Těsto rozválíme válečkem a za pomoci vykrajovátek vykrájíme námi požadované tvary perníčků. Perníčky pečeme v troubě o teplotě 160°C cca 10 minut.

Poleva

V hluboké míse rozmixujeme bílky, citrónovou šťávu a moučkový cukr. Polevu nandáme do zdobicího sáčku a ozdobíme perníčky.

Veselé Vánoce!

-