varte s majklem

Vídeňský tažený jablečný štrůdl

Ingredience

TĚSTO
250 g hladké mouky + 3 polévkové lžíce při práci s těstem
25 g slunečnicového oleje
1 vejce
100 ml teplé vody (40°C)
2 g soli
1 polévková lžíce citrónové šťávy
NÁPLŇ
1kg jablek (kyselá jablka ve štrůdlu chutnají velmi dobře)
120 g rozinek, které byly namočeny v českém rumu po dobu nejméně 3 hodin
4 polévkové lžíce rumu
100 g strouhanky
2 velké polévkové lžíce ghí (nebo másla)
140 g cukru krystal
50 g vlašských ořechů
10 g skořice
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
VANILKOVÁ OMÁČKA
400 ml mléka
200 g šlehačky (36% tuku)
2 žloutky
100 g cukru krystal
1 polévková lžíce vanilkového extraktu
2 polévkové lžíce škrobu
Máslo nebo  100 g roztátého ghí na natření těsta
Pomůcky: ubrus, na kterém budeme táhnout těsto, pekáč, silikonová podložka

Příprava

Těsto 

Do mísy dáme vejce, osolíme je  a přidáme všechny tekuté ingredience. Vše zamícháme a přidáme mouku. Znovu zamícháme. Těsto vysypeme na pracovní plochu a zpracováváme ho další 2 minuty. Do mísy nalijeme trochu oleje a vrátíme do ní zpracované těsto, které také potřeme olejem. Mísu zabalíme streč fólií a necháme těsto chvíli odpočinout.

Náplň

Strouhanku osmažíme do zlatova na přepuštěném másle. Dále oloupeme jablka a zbavíme je jadřince. Nakonec jablka nakrájíme na milimetrové plátky a pokapeme je citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Nakrájená jablka smícháme ve velké míse se všemi potřebnými přísadami na náplň.

Vanilkový krém

Smícháme všechny potřebné ingredience dohromady a uvaříme je. Krém přelijeme do mísy a přikryjeme mísu streč fólií.

Finální příprava

Ubrus posypeme moukou a dáme na něj těsto. Těsto vyválíme válečkem na co nejtenčí placku a pak ho táhneme rukama. Nakonec těsto táhneme od jednoho okraje ubrusu ke druhému okraji. Těsto potřeme máslem a poklademe na něj připravenou náplň. Štrůdl srolujeme a vyklopíme na pekáč vypodložený silikonou podložkou. Štrůdl znovu potřeme máslem. Pečeme v troubě na 190°C cca 30 minut. Upečený štrůdl potřeme máslem a pocukrujeme. Podáváme s vanilkovým krémem.

Guten Appetit!

-