varte s majklem

Zelné závitky plněné mletým masem a rýží

Ingredience

Pro 4 osoby 

Zelné závitky

1 až 1,5 kg zelí (budete potřebovat vnější listy, né ten prostředek)

Libové mleté hovězí maso

250 g rýže (například basmati)

1 lžička soli

1 lžička mletého pepře

4 lžíce slunečnicového oleje

Omáčka

6 stroužků česneku 

4 polévkové lžíce rajčatového protlaku

Na dochucení

Maggi nebo sójová omáčka

Trochu citronové šťávy

Příprava

Do hrnce dáme vařit vodu se solí. Zelí zbavíme košťálu a dáme ho do vroucí vody. Až se začne zelí vařit opatrně z něj snímáme vnější listy. Listy zbavíme tvrdého středu a rozpůlíme je. K mletému masu přidáme omytou rýži, přilijeme slunečnicový olej a nazávěr maso osolíme a opepříme. Zelné listy naplníme masovou směsí a srolujeme. Tvrdé středy ze zelných listů poklademe na dno hrnce, kde budeme vařit závitky. Zabráníme tím připalování závitků zespoda. Na závitky nalijeme vývar ze zelí a navrch dáme česnek. Závitky zatížíme. Až se závitky začnou vařit, snížíme teplot na minimum. Vaříme je dále zhruba hodinu. Do vývaru zelí přidáme rajčatový protlak a přilijeme to k závitkům. Opatrně zamícháme. Nakonec uvařené závitky vyndáme z hrnce a vývar z nich přelijeme do mísy. Ten použijeme jako omáčku k zelným listům.

-