varte s majklem

Domácí francouzská paštika

Ingredience

Želatina

100 ml sladkého vína

3 g. želetiny

Paštika

500 g. kuřecích jater 

250 g. másla

1 stroužek česneku 1 cibule 

100 ml šlehačky

1/2 lžičky soli

1/4 lžičky pepře

25 ml koňaku

25 ml pomerančového likéru

Na dochucení

2 lžice brusinek

2 lžíce zeleného pepře

Pistácie nebo vlašské ořechy

Příprava

Želatina

Víno a želatinu dáme do hrnce. Až se začne želatina vařit, budeme flambovat, aby se vypařil alkohol.

Paštika

V jedné pánvi rozpustíme máslo. Ve druhé pánvi ohřejeme šlehačku. Do třetí pánve dáme máslo a slunečnicový olej. Pánev rožhavíme a přidáme játra. Játra děláme cca 2 minuty, aby získala hnědý odstín a uvnitř zůstala růžová. Přidáme česnek a cibuli. Nakonec vše osolíme a opepříme. Přilijeme koňak a pomerančový likér. Opět flambujeme, aby sevypařil alkohol. Vše rozmixujeme. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo a přilijeme ohřátou šlehačku.

Finální příprava

Paštiku nandáme do skleniček. Přidáme k ní dle chuti pistácie, brusinky, nebo zelený pepř. Navrch nalijeme želetinu. Dáme ztuhnout do lednice. A máme hotovo.

-