varte s majklem
Marmeláda z růží

Marmeláda z růží

Ingredience

200 g okvětních lístků růží (z vaší zahrady, nestříkané)

1 kg krystalového cukru

Šťáva ze 2 citrónů

1 litr vody

1 sáček pektinu (viz návod na sáčku).

Ovocný pektin zajistí strukturu želé.

Příprava

Pro tento recept doporučuji použít voňavé růže např. růže Damask. Natrhejte květy růže z vaší zahrady, odstraňte růžové listy a vyperte je ve studené vodě. Pokud najdete brouky, tak je vraťte do zahrady (chtějí taky žít :-) Do velké skleněné nebo plastové nádoby přidáme omyté listy růží, citrónovou šťávu a cukr a dobře vše promícháme. Směs přikryjeme a necháme přes noc při pokojové teplotě. Následující den dáme směs do mixéru a dobře promícháme tak, aby všechny listy byly rozdrcené. Tento proces dá marmeládě intenzivnější chuť. Nalijeme do velkého hrnce 1litr studené vody . Přidáme pektin a dobře vše promícháme. Potom přidáme směs růží z mixéru. Vaříme při vysoké teplotě po dobu 10 minut za stálého míchání. Připravíme si čisté skleněné nádoby. Pokud víčka pevně nezavírají, vyměňte stará víčka za nová. Co je důležité pořádně víčka zavřít .

Po vypnutí plotny (10 minut vaření na maximum), můžeme směs marmelády nalévat do nádob (velmi užitečný nástroj je trychtýř speciálně vyrobené pro nalití horké marmelády do nádob). Nalijte Marmeládu až po vrchol (nechte 5 mm pod víkem). Zavřete sklenice s víčky velmi pevně a otočte sklenice vzhůru nohama tak, aby seděli na víčkách. Nechte vychladnout. Uschovávejte v chladném prostředí.

Dobrou chuť!

-