varte s majklem
Sachrův dort

Sachrův dort

Ingredience

Ingredience na korpus
170 g máslo pokojové teploty
125 g cukru moučka
8 vajec, oddělené bílky a žloutky
1 a půl lžičky vanilkového extraktu
200 g hořké čokolády
100 g cukru krystal
145 g hladké mouky

Ingredience na marmeládu
350 g meruňkové marmelády
5 lžíce rumu
Ingredience na polevu
300 g cukru
140 ml vody
250 g čokolády

Postup
Než začneme dělat těsto, je potřeba předehřát troubu na 180 °C.  Jako další je důležité si rozpustit čokoládu. Čokoládu tavíme ve vodní lázni při maximální teplotě 60 °C. 
Teď můžeme začít připravovat těsto. Do misky si vložíme rozměklé máslo a šleháme, postupně přidáváme moučkový cukr a nakonec 8 žloutků, pěkně po jednom. Nakonec do směsi kápneme vanilkový extrakt a rozpuštěnou teplou čokoládu.  V druhé misce si připravíme sníh. Do vaječných bílků přidáme asi třetinu cukru krystal a při šlehání postupně přisypáváme po lžících zbytek. Vyšlehané bílky pomalu vmícháváme do čokoládové směsi, do které ještě vmícháme napřed třetinu mouky a pak postupně i zbytek. 
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy o průměru asi 25 cm. Pečeme při 180 °C přibližně 40 minut (pro zjištění, zda je dort upečen použijeme špejlovou techniku, pokud je špejle po zasunutí suchá, je hotov). Korpus necháme vychladnout. 
Dalším krokem je příprava marmeládové náplně, v kastrolu svaříme marmeládu s rumem a dostavíme, jakmile začne vřít. Vychladlý korpus je potřeba rozříznout na dvě stejné poloviny, popř. seříznout špičku, aby byl rovný. Na spodní polovinu naneseme marmeládu, kterou nešetříme. Spodní polovinu přiklopíme horní, na kterou naneseme marmeládu také, natřeme i obvod korpusu. Polotovar dortu vložíme na několik minut do lednice, poté můžeme proces natírání opakovat ještě jednou, pokud nám zbyla marmeláda. 
Posledním krokem je poleva. V hrnci přivedeme k varu směs cukru a vody, teplota by měla být asi 100 °C (cca po 5 min. vaření, objeví se bublinky), do směsi vložíme čokoládu, počkáme, až se rozpustí a pořádně rozmícháme. Pokud je poleva moc hustá, přilijeme lžící vody. Sundáme z plotny a za občasného míchání necháme trochu zchladnout. 
Korpus políváme polevou po vršku a obvodu nejlépe na mřížce. Hotový dort vložíme do lednice min. přes noc. Před podáváním je důležité, aby měl dort pokojovou teplotu. Zdobíme čerstvou neslazenou šlehačkou. 
Tenhle dort udělá určitě velkou radost nejen při dni matek, můžete s ním potěšit kohokoliv i ve všední den. Anebo víte co? Potěšte sebe, upečte si ho pro sebe a vylepšete si náladu, když venku ještě nebude to pravé jaro.

Dobrou chuť!  
.

-