varte s majklem
Jablečný koláč-APPLE PIE

Jablečný koláč-APPLE PIE

Ingredience

26 cm Kulatá pečící forma o Ø 26 cm

Těsto

270 g hladké mouky

250 g velmi studeného másla

220 ml velmi studené vody

1/2 lžičky soli

1 lžíce cukru

Jablečná náplň

8 velkých jablek (použijeme několik druhů pro lepší chuť) oloupané, zbavené jadýrek a nakrájené na 0,5 cm plátky

Šťáva z 1 citronu

100 g cukru (pokud jsou naše jablka sladká, můžeme použít méně cukru)

Čtvrtka strouhaného muškátového oříšku

1 lžička skořice

1/2 lžičky soli

2 lžíce škrobu

Příprava

Těsto

Jedním z důležitých tipů jak udělat těsto, je, že bychom jsme ho neměli míchat ručně. Nejlepšího výsledku dosáhneme, pokud použijeme dvě vidličky, kterými těsto mícháme. Rozřežeme si studené máslo na kostičky, přidáme mouku a dvěma vidličkami smícháme těsto. Přidáme sůl a cukr a v malých dávkách (2 lžíce) studené vody. Zamícháme a přilijeme vodu. Opakujeme tento postup, dokud se těsto nesmíchá. Zabalíme těsto do fólie a necháme ho odpočinout v lednici (alespoň 15 minut).

Jablečná náplň

Šťávu z citrónu dáme do mísy. Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na 0,5 cm silné plátky a dáme do misky. Smícháme jablka  s citrónovou šťávou (to zabrání tomu, aby jablka, nezhnědla). Přidáme cukr, koření, sůl a škrob a dobře promícháme. Srolujeme polovinu těsta do kolečka asi o 3 cm většího, než je forma na pečení, kterou budeme používat. Tyto 3 cm budou okrajem koláče. Přidáme jablečnou náplň do pečicí formy. Srolujeme druhou polovinu těsta a nožem ho nakrájíme na 2,5 cm široké plátky. Připravíme si mřížky, jak je znázorněno na videu.

Koláč pečeme v předehřáté troubě po dobu 1 hodiny při teplotě 170°C .Pak  ho vyndáme z trouby a necháme odpočívat na kuchyňské lince po dobu 1 hodiny. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Dobrou chuť!!!

-