varte s majklem
Česká svíčková na smetaně

Česká svíčková na smetaně

Ingredience

Porce  pro 4 osoby:
1 kg hovězí falešné svíčkové
100 g uzené slaniny

 Marináda:
1 litr vody
2 velké mrkve
1 velký kořen petržele
1/2 kořene celeru
1 velká cibule
1 lžíce hnědého cukru
3 lžíce vinného octa
5 bobkových listů
10 kuliček nového koření
10 celých pepřů

Pečení masa:
Marinovací kapalina (shora)
2 velké mrkve
1 velký kořen petržele
1/2 kořene celeru
1 velká cibule
1 lžíce hnědého cukru
3 lžíce vinného octa
5 bobkových listů
10 kuliček nového  koření
10 celých pepřů
1 lžíce másla
1 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce uzené slaniny nakrájíme na malé kostičky
1 lžíce soli

Omáčka
50 g hladké mouky
1 lžíce másla
1 lžíce slunečnicového oleje
Tekuté pyré zeleniny z pečicího procesu
šťáva z 1/2 citronu
200 ml 10% smetany na vaření

Slavností knedlíky:
6 starých rohlíků
125 g uzené šunky nakrájené na kostičky
2 vejce
275 ml studeného mléka
1 lžička soli
1 cibule
2 lžíce sekané petrželky
1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce másla

Příprava

Příprava masa:
Odkrojíme všechny tuky z povrchu masa. Mezi tím si nakrájíme uzenou slaninou na proužky cca 1x1 cm . Dáme do mrazáku po dobu 30 minut. Ostrým nožem nařežeme otvory po stranách a vložíme zmrazenou uzenou slaninu.

Marinování:
Do hrnce přidáme všechny ingredience a vaříme po dobu 5 minut. Vypneme plotnu a necháme vychladnout marinádu. Do plastové nádoby přidáme maso a pokryjeme ho marinádou včetně zeleniny. Dáme do lednice po dobu 3 dnů na 1 kg masa. Otáčíme maso každý den.

Pečení
Do pekáčku přidáme olej, máslo a uzené slaninové kostky a smažíme na mírném ohni, dokud se slanina nerozpustí . Přidáme maso a smažíme ze všech stran. Vyndáme maso z pekáče, přidáme cibuli do pekáče ,kterou následně osmažíme, přidáme zeleninu ,kterou také osmažíme. Přidáme cukr, zkaramelizujeme zeleninu, přidáme marinádu (bez marinování zeleniny). Přidáme maso do pekáče, přikryjeme těsným víkem nebo alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 150 ° C, tekutina by měla pokrýt asi 1/3 výšky masa. Pečeme po dobu 30 minut při každé 1/2 kg masa.
Po upečení masa, umístěte maso na talíř a přikryte alobalem po dobu 15 minut, aby si odpočinulo.

Omáčka
Rozmixujeme zeleninu a sos z pekáče s ručním mixérem.
Do hrnce přidáme olej a máslo. Až máslo dostane zlatou barvu následně přidáme mouku. Vše řádně promícháme. Přidáme zeleninu z pekáče. Dobře promícháme a vaříme 5 minut. Na konec přidáváme smetanu na vaření.

Slavnostní knedlíky
V misce smícháme vejce, mléko, sůl a nasekanou petrželku. Nakrájíme rohlíky na kostičky cca 1x1x1 cm. Přidáme rohlíky do směsi mléka a vejce a dobře promícháme. Necháme ho odpočívat po dobu 30 minut. V pánvi rozpustíme olej a máslo, přidáme uzenou šunku, přidáme cibuli a necháme cibuli opotit. Sundáme z tepla a necháme vychladnout. Pak přidáme do směsi rohlíky. Umístíme směs do pečící formy na bábovky. Pečeme v troubě na 200 ° C po dobu 20 minut, nebo dokud nejsou knedlíky zlaté na povrchu.

Podáváme:
Na talíř 3 tenké plátky masa, 2 plátky slavnostních knedlíků, velkou naběračku omáčky. Podáváme s plátkem citronu a brusinkovou omáčkou.

Dobrou chuť!



 

 

-