varte s majklem
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

Ingredience

30 ks masových kuliček

500 g libového mletého hovězího masa

500 g libového mletého vepřového masa

2 čerstvé cibule

1 vejce

100g strouhanky

2 uvařené oloupané brambory

Pepř a sůl

Omáčka

1 velká lžíce másla

1 litr hovězího vývaru domácího nebo z kostky

100 ml čerstvé šlehačky

50 g hladké mouky

1 lžíce sojové omáčky, nejlépe japonské na sushi

Pepř a sůl podle chuti

Příprava

Masové kuličky

 Do mísy dáme vejce, na jemno nakrájenou cibuli (nejlépe rozmixovanou v mixéru), sůl, pepř, strouhanku a rozdrcené brambory. Dobře vše rozmícháme, směs musí být kašovité konzistence, ne tekutá. Pak přidáme maso a rukama prohněteme. Mísu přetáhneme potravinářskou fólií a dáme do lednice na cca hodinu odpočinout. Cílem je, aby se všechny tekuté příměsi vsákly do strouhanky. Lžící na zmrzlinu vymodelujeme ze směsi 30 stejných kuliček o průměru asi 5 cm. Kuličky můžeme samozřejmě dále smažit, preferuje se ale pečení při 180 stupních po dobu půl hodiny v troubě.

Omáčka

Do hrnce vyhřátého na středním ohni se dá velká lžíce másla, přidá se mouka a zamíchá. Pak se pomalu a za stálého míchání vmíchá vývar. Nakonec se přidá sojová omáčka, sůl a pepř (podle chuti). Když směs začne vařit, vypneme sporák a přidáme šlehačku. Upečené kuličky se pak vloží do omáčky.

Servírujeme s vařenými bramborami nebo kaší, na kuličky nalijeme dostatečné množství omáčky a dozdobíme brusinkovou marmeládou

-