varte s majklem
Hovězí wellington

Hovězí wellington

Ingredience

1,2 kg vepřové panenky

Listové těsto

Slanina (2 plátky na každou porci)

Sýr ( Gouda nebo švýcarský sýr)

Vaječný žloutek pro nátěr těsta před vložením do trouby

Omáčka

2 až 3 velké lžíce mouky

1 velká lžíce másla

1 litr domácího vývaru

1 nebo 2 lžíce japonské sójové omáčky

2 lžíce smetany ke šlehání

Zelenina jako doplněk

Příprava

 Omáčka

Na předem rozehřátou pánev položíme máslo a necháme ho rozpustit .

Přidáme mouku a dobře promícháme. Jakmile mouka s máslem získají zlatohnědou barvu, přidáme vývar. Poté znovu promícháme, dokud se nerozpustí všechna mouka.

Přidáme sójovou omáčku. Hustotu omáčky doladíme pomocí vývaru.

Přivedeme do varu a jakmile se omáčka začne vařit, vypneme zdroj tepla a přidáme smetanu.

Maso

Na pánvi dáme smažit slaninu do křupava, poté necháme vychladnout. Ve stejné pánvi na vysokou teplotu smažíme maso ze všech stran ( asi 1/ 2 minuty na každé straně ). Necháme ho vychladnout.

Nyní můžeme začít s přípravou Wellingtonu. Nakrájíme těsto tak, abychom měli obdélník pro obalení masa. Přidáme plátek sýra a slaniny nad a pod maso. Zabalíme těstem a uzavřeme všechny otvory. Pro hezčí vzhled můžeme přidat více plátků těsta. Hotové balíčky dáme do lednice.

20 minut před servírováním si natřeme každý balíček vaječným žloutkem ze všech stran kromě spodní části a dáme na plech do předehřáté trouby na 15 až 20 minut. Pečeme při teplotě 190 ° C. Jakmile bude barva každého balíčku zlatohnědá, vyjmeme je z trouby a necháme 5 minut odstát. A můžeme servírovat. Majkl doporučuje jako doplněk zeleninu.

Dobrou chuť!

 

-