varte s majklem
Muffin s vajíčkem a slaninou

Muffin s vajíčkem a slaninou

Ingredience

 12 muffinů

300 g hladké mouky

200 ml teplého mléka

1 vejce

2 lžíce másla

2 lžíce cukru

20 g čerstvého droždí

1 lžička soli

5 velkých lžic kukuřičné mouky (lze nahradit hrubou moukou nebo krupičkou)

Příprava

Těsto

Do malé skleněné mísy dáme kvasnice, cukr a půlku mléka  a dobře promícháme. Směs přikryjeme stretch fólií a necháme ji na teplém místě asi 5 minut. Dále přidáme sůl do mouky a dobře zamícháme. Následně smícháme tekuté přísady: vejce, zbývající mléko, rozpuštěné máslo, droždí a směs. K tomu přidáme první polovinu  mouky smíchané se solí. Dobře promícháme. Přidáme druhou polovinu mouky se solí a opět dobře promícháme.

Těsto by mělo být lepivé. Zabalíme ho stretch fólií a dáme jej na teplé místo asi na 1/2 hodiny a nebo počkáme, dokud těsto nezdvojnásobí svou velikost. 

Muffiny

Když těsto zdvojnásobí svou velikost, dáme si trochu mouky na ruce, aby se nám těsto na ně nelepilo. Uděláme si malé kuličky o velikosti trochu větší než je pingpongový míček a vytvoříme si  muffin v rozměru cca 8 cm průměr  s tloušťkou cca 1 cm. Posypeme muffiny kukuřičnou moukou a dáme je stranou. Použijeme teflonovou pánev a na středním plameni děláme muffiny. Smažíme po dobu 4 minut z obou stran do zlatova.  Po dokončení přendáme muffiny na děrovaný stojan, aby schladly. Pro otevření muffinů použijeme vidličku, jak je znázorněno na videu.

Slanina a vajíčko

Na pánev si dáme slaninu a smažíme z obou stran do křupava. Na pánev si dáme formu na vajíčka, aby měla vajíčka hezký tvar,  pánev přikryjeme pokličkou a vaříme 3 minuty. Vyjmeme formu, a otočíme vejce na druhou stranu a poklademe na každé vejce plátek amerického sýra.

Bon Appetit!!

-