varte s majklem
  Ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky

Ingredience

Na 18 knedlíků budeme potřebovat:

350 g polohrubé mouky

250 g měkkého tvarohu

2 velká vejce

150 g másla (roztátého)

Kůra z 1 citrónu

špetka soli

Pro Butterbröseln neboli máslovou strouhanku:

125 g másla

200 g cukru krystal

200 g strouhanky

1 lžička mletá skořice

18 meruněk

18 kostek cukru

100 g moučkového cukru jako konečný posyp

Příprava

Těsto na knedlíky

Smícháme si vejce s rozpuštěným máslem (pozor, máslo by mělo být teplé, ale ne horké). Poté přidáme tvaroh, kůru z citronu, sůl a mouku. Zakryjeme fólií a následně vložíme do lednice po dobu 1 hodiny.

Máslová strouhanka

V pánvi rozehřejeme máslo, dokud nezezlátne, přidáme cukr, promícháme a necháme vařit na mírném ohni. Až se vytvoří karamel, můžeme začít míchat. Přidáme strouhanku a skořici a neustále mícháme, dokud směs nezíská světle hnědou barvu. Odstraníme z plotny. Meruňky vypeckujeme a vnitřek posypeme s trouchou cukru. Na pracovní plochu si dáme hrst polohrubé mouky a odebereme kousek těsta . Těsto bude trochu lepivé, na to použijeme polohrubou mouku, abychom udělali 0,5 cm tlustou placku. Obalíme placku kolem meruňky, a uděláme kouli. Obalené meruňky v těstíčku vkládáme do vroucí vody, která byla zprvu osolená. Ztlumíme si střední oheň a necháme knedlíky vařit cca 15 minut. Naběračkou nadzvedneme knedlíky, tak aby se nenalepily na dno hrnce. Za cca 15 minut, knedlíky začnou plavat. Vyndáme knedlíky z vody , které pak vkládáme do pánve, kde jsme si předtím připravily máslovou strouhanky. Každý knedlík obalíme ve strouhankové směsi a dáme do jiné mísy.

Finální příprava

Než si těsto odpočine vypeckujeme meruňky a vnitřek posypeme trochou cukru . Na pracovní plochu si dáme hrst polohrubé mouky a odebereme kousek odpočinutého těsta . Těsto bude trochu lepivé, na to použijeme polohrubou mouku abychom udělali 0,5 cm tlustou placku. Obalíme placku kolem meruňky, a uděláme kouli. Obalené meruňky v těstíčku vkládáme do vroucí vody , kterou musíme nejdříve osolit. Ztlumíme si střední oheň a necháme knedlíky vařit cca 15 minut. Naběračkou nadzvedneme knedlíky, tak aby se nenalepily na dno hrnce. Za cca 15 minut knedlíky začnou plavat. Vyndáme knedlíky z vody , které pak vkládáme do pánve, kde jsme si předtím připravily máslovou strouhanku. Každý knedlík obalíme ve strouhankové směsi a dáme do jiné mísy.

Servírování 

Na talíře dáme knedlíky, posypeme moučkovým cukrem a rozehřátým máslem , nebo meruňkovým džemem.

Dobrou chuť !!!

-