varte s majklem
Hamburgrové housky

Hamburgrové housky

Ingredience

2 lžíce droždí
1 hrnek teplé vody
1/3 hrnku rostlinného oleje
1/4 hrnku cukru
1 vejce
Sůl
3 hrnky hladké mouky

Příprava

Do mísy nalijeme horkou vodu, do které opatrně rozdrobíme droždí a rozmícháme ho. Postupně přidáme olej a cukr, smícháme dohromady a necháme cca 5 minut.

Ve velké míse rozpustíme v teplé vodě droždí. Přidáme olej a cukr, necháme 5 minut odležet. Jakmile droždí nabyde, přidáme vejce, sůl a mouku. Vše důkladně promícháme a rozdělíme na 8 stejně velkých bochánků, které poklademe na plech vymazaný máslem. Takto připravené housky necháme opět cca 5 minut odpočinout. Nakonec housky potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme sezamovými semínky a vložíme na 8-12 minut do trouby rozehřáté na 220°C.

Po upečení necháme housky vychladnout a poté je podélně rozkrojíme. Obě poloviny housky pomažeme majonézou a kečupem. Spodní stranu poklademe tenkými kolečky syrové cibule a na plátky nakrájenou kyselou okurkou. Na ní položíme hotový hamburger, který zakryjeme listem salátu a plátky rajčat. Nakonec celý hamburger přiklopíme vrchním dílem housky a podáváme.

Abychom docílili efektivního amerického stylu, připravíme si k hamburgeru hranolky nebo na měsíčky nakrájené a upečené brambory (u brambor můžeme nechat šlupku).

-