varte s majklem
Domácí  MOZZARELLA

Domácí MOZZARELLA

Ingredience

5 l čerstvého mléka z farmy (doporučuje se mleko pasterizovat, tz. uvařit na 74°C po dobu 1 minuty a máme pasterizované mléko)

100 ml smetanové kultury

1 čajová lžička Chloridu Vapenatého

1 čajová lžička syřidla

Příprava

Ve vodní lázni zahřejeme mléko na 32°C. Sundáme z tepla a z vodní lázně a přidáme smetanovou kulturu s chloridem vápenatým. Dobře promícháme, zakryjeme a necháme odpočinout na teplém místě (použijeme deku, abychom mléko udrželi v teple) po dobu 30 minut. Mezitím přidáme 50 ml teplé vody a 1 čajovou lžičku  syřidla. Po 30 minutách přidáme syřidlo do mléka a promícháme. Poté směs promícháme znovu ale v opačném směru a pomaleji. Přikryjeme po dobu 1 hodiny. Po jedné hodině zkontrolujeme, zda je konzistence mléka jako želé. Nařežeme směs do 2x2 cm čtverců. Zakryjeme a necháme 10 minut odpočinout. Po 10 minutách rozbijeme 2x2 cm čtverce ještě na menší kousky. Zakryjeme a necháme odpočinout 10 minut. Těsto dáme zpátky ke sporáku a zahřejeme směs ke 40°C. To by mělo dopomoci tomu, že se tvaroh oddělí od syrovátky.  Zavěsíme sýr hadříkem tak, aby syrovátka kapala z tvarohu. Hlídáme, aby hodnota PH tohoto tvarohu byla cca 5,4. V případě, že máte mléko z farmy, tak hodnota PH se bude pohybovat kolem této hodnoty. Když hodnota PH bude vyssi nez 5,4, tak hrozí, že se tvaroh nestmelí do těsta, jak je ukázáno ve videu. Přidáme smetanu do mísy a zalijeme vařící vodou na povrch tvarohu. Na ruce si vezmeme rukavice a smícháme tvaroh, dokud se neutvoří krásné těsto (možná budeme muset přidat více vařící vody). Jakmile se utvoří těstíčko můžeme tvarovat mozzarellové kuličky, které následně vkládáme do mísy obsahující studenou vodu. Můžeme přidat sůl do studené vody, pokud si budeme přát (obvyklá slanost pro mozzarellu jsou 4%). Chceme-li z ní udělat caprese salát, přidáme plátky mozzarelly na plátky rajčat a proplétáme s lístky bazalky. Pokapeme s extra panenským olivovým olejem, solí a pepřem. Někteří lidé ještě přidávají na salát balsamico krém.

-