varte s majklem
Houbové rizoto (Risotto ai funghi)

Houbové rizoto (Risotto ai funghi)

Ingredience

Pro 6 porcí budeme potřebovat:

3 šálky rýže rizoto (může být Arborio, Carnaroli rýže...)

1 cibule nakrájená na kostičky a na malé kousky

3 lžíce morku z kostí

1 šálek suchého bílého vína

12 šálků domácího kuřecího vývaru

1 kg hub (hříbky, Lišky, Cremini nebo jiné houby)

2 šálky parmazánu

3 lžíce másla

3 lžíce rostlinného oleje, sůl a pepř podle chuti

Příprava

Do předehřáté pánve si přidáme 1 lžičku rostlinného oleje a 1 lžičku másla. Poté si vezmeme houby a nakrájíme je na 1/4 cm tloušťky. Smažíme po  malých dávkách asi 1 minutu z každé strany. Dáme smažené žampiony na stranu a následně přidáváme do pánve morek ,který nakrájíme na malé kousky a po chvilce přidáme i nakrájenou cibuli.  Smažíme vše  po dobu 1 minuty za stálého míchání. Poté přidáme rýži a ujistíme se, zdali morek pokrývá všechna rýžová zrna. Smažte po dobu 1 minuty, potom se přidává bílé víno ,které mícháme do té doby,  dokud se neodpaří. Jakmile rýže začne držet na pánvi, přidáme jednu naběračku horkého kuřecího vývaru. Jakmile  se kuřecí vývar začne odpařovat, přidáme další naběračku kuřecího vývaru. V tomto bodě přidáváme houby, které byly nejprve usmažené (pěkně vypadající kousky necháváme na ozdobu).  Jakmile rýže dosáhne požadovaných chuťových vlastností , pak odstraníme z plotny a přidáme máslo a parmazán do směsi .Pořádně promícháme. Dochucujeme podle chuti.

Dobrou chuť !!!

-