varte s majklem
Losos na rozmarýnu

Losos na rozmarýnu

Ingredience

4 ks čerstvého lososa

1 lžíce slunečnicového oleje

1 lžíce másla

Několik snítek čerstvého rozmarýnu

Pepř

Sůl

Stroužek česneku

Brambory:

Brambory cca 7 cm velké s hladkou slupkou

Několik lístků čerstvého rozmarýnu

Sůl

Pepř

cca. 1 dl olivového oleje

Zelenina:

3 střední karotky

Růžičková kapusta podle chuti

Máslo

1 lžíce medu

Omáčka (Aioli na rozmarýnu):

Čerstvé lístky rozmarýnu

Sůl

½ až 1 lžíce citrónové šťávy

1,5 lžíce majonézy

1 stroužek česneku

Příprava lososa

 Vezmeme čtvrtku syrového lososa (kvalitní čerstvý losos vůbec není cítit rybinou) a do kůže uděláme cca 1 cm hluboké rovnoběžné řezy, vzdálené od sebe také asi 1 cm. Osolíme a opepříme z obou stran. Pánev rozžhavíme na maximum, přidáme 4 lžíce slunečnicového oleje a lžíci másla. Jakmile rozpuštěné máslo velmi mírně zhnědne, položíme lososa kůží na pánev, přidáme 3-4 snítky rozmarýnu a celý neloupaný stroužek česneku. Pečeme 2-3 minuty z každé strany. Indikací pro otočení je změna barvy cca ve 2 třetinách tloušťky masa, která přechází ze syté červenooranžové barvy syrového lososího masa na růžově šedou. Otočíme zpět na stranu s kůží, vypneme sporák a necháme asi minutu dojít.

Příprava brambor: Brambory pořádně omyjeme, neloupeme a rozpůlíme. Rozmarýn nakrájíme na cca půl cm dlouhé kousky, které přidáme na brambory. Zamícháme, osolíme, opepříme, přidáme cca 1 deci olivového oleje a pořádně promícháme. Vše dáme péct do trouby na 1 hodinu při 200 stupních.

Příprava zeleniny: Karotky oloupeme a ponecháme cca 1-2 cm dlouhý zbytek natě. Hlavičky růžičkové kapusty rozpůlíme. Do poloviny košťálů kapusty uděláme ze strany zářez (tím se košťál rozpůlí). Veškerou zeleninu spaříme na 2 minuty ve vařící vodě, hned poté ji prudce zchladíme ponořením do studené vody. Zeleninu rychle osmažíme na másle a medu, tj. na rozpálenou pánev dáme trochu slunečnicového oleje a másla, přidáme zeleninu a lžíci medu. Pak podle chuti osolíme a opepříme.

Aioli na rozmarýnu: Z čerstvého rozmarýnu utrhneme mladé lístky a spolu s trochou soli je rozmělníme (např. v třecí misce) na malé kousky. Přidáme půl až celou lžíci citronové šťávy, 1,5 lžíce majonézy a jeden stroužek česneku (rozdrcený nadrobno). Smícháme a podáváme s lososem.

Dobrou chuť!!!

-