varte s majklem
Grilovaná kuřecí křidýlka s buffalo omáčkou

Grilovaná kuřecí křidýlka s buffalo omáčkou

Ingredience

3 kg kuřecích křidýlek

2 vrchovaté lžíce mouky

3 lžíce kečupu (pro pikantní verzi použijeme místo kečupu chilli omáčku)

Sůl a pepř

Buffalo omáčka (jemná verze)

100 ml octa

100 ml sladké chilli omáčky (pro pikantní verzi použijeme pikantní chilli omáčku, 3 čajové lžičky Tabasca a 1 lžíci kajenského pepře)

2 vrchovaté lžíce hnědého cukru

1 lžička sojové omáčky

4 stroužky česneku

125 g másla

Příprava

Křidýlka nakrájíme na 3 části v místě kloubů. První dvě části křidýlka (ty silnější) budeme grilovat. Poslední část (tu nejmenší, nejtenčí, je na ní nejméně masa) si necháme na vlastní domácí vývar.

Ke křidýlkům na gril uděláme marinádu – v míse pouze smícháme všechny ingredience, pořádně promícháme s křidýlky, aby se všechna pěkně obalila a necháme v lednici 15 minut odpočinout.

Mezitím si připravíme Buffalo omáčku. Na rozžhavenou pánev dáme ocet, sladkou chilli omáčku, cukr, rozdrcený česnek, promícháme, přidáme lžičku sojové omáčky a přivedeme k varu. Když nám omáčka začne bublat, přidáme máslo. V okamžiku, kdy se nám máslo rozpustí, vypneme sporák a přikryjeme pokličkou. Pro pikantní verzi přidáme místo sladké chilli omáčky, ostrou chilli omáčku, 3 lžičky Tabasca a lžíci kajenského pepře.

Kuřecí křidýlka opečeme na grilu 15 minut z každé strany na mírném ohni. Hlavně křidýlka negrilujte na přímém ohni mohla by se spálit. Snadným řešením je položit vrstvu alobalu mezi oheň a křidýlka.

Jakmile jsou křidýlka hotová, vypneme gril. Křidýlka dáme do mísy, přidáme Buffalo omáčku a pečlivě promícháme, omáčka by měla obalit všechny kousky. Pak dáme křidýlka zpátky na vypnutý gril a necháme je ležet cca 10 minut. Omáčka lehce vyschne, tudíž chuť bude intenzivnější.


 

-