varte s majklem
Cheesecake NEW YORK

Cheesecake NEW YORK

Ingredience

Korpus

200 g sušenek

50 g hnědého cukru

100 g rozpuštěného másla

Plnění / krém

1 kg smetanového sýra o pokojové teplotě

200 g krystalového cukru

50 g mouky

5 velkých vajec pokojové teploty

100 ml smetany ke šlehání o pokojové teplotě 

Kůra z 1/2 citronu

1 lžička vanilkového extraktu

Horní vrstva

New York cheesecake (to je důvod, proč se tomu říká New York cheesecake)

250 g zakysané smetany

50 g krystalového cukru

1/2 lžičky vanilkového extraktu

Jahodová poleva

500 g čerstvých jahod

100 g krystalového cukru

2 lžíce čerstvé citronové šťávy

1 lžíce škrobu

Postup

Korpus
Na korpus stačí dát do mixéru všechny ingredience a rozmixovat. Připravenou směsí naplníme srdcovou dortovou formu a dobře zatlačíme. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C přibližně 10 minut. 


Krém 

Šlehačku smícháme s moukou a rozmícháme, přidáme cukr, smetanový sýr a dobře promísíme (mísíme ručně, aby byl tuhý). Přidáme postupně vejce a vmícháváme. Jako poslední přidáme vanilkový extrakt a citrónovou kůru. Krém nalijeme na vychladlý korpus a uhladíme. Pečeme při teplotě 175 °C 10 minut a po této době snížíme teplotu na 120 °C a pozvolna pečeme 60-80 minut. Zda je hotový, poznáme tak, že při okrajích je pěkně tuhý a ve středu trochu vlhčí.

New York cheesecake
Aby náš cheesecake byl pravý New Yorský, musíme na něj ještě nalít směs ze smetany, cukru a van. extraktu (lijeme na horký dort). Připravený dort pečeme ještě jednou při 175 °C 10 minut. 
Vytažený dort ořežeme od formy a necháme vychladnout. Je dobré ho nechat přes noc uležet v lednici.
 

Jahodová poleva

Jahody rozmixujeme s cukrem a citrónem a připravenou omáčku přivedeme k varu. Přidáme škrob rozmíchaný v jedné lžíci vody. Jakmile začne houstnout, sundáme ji z plotny.
Odpočatý dort vyndáme z formy. Ozdobíme rozkrájenými jahodami, nápisem z čokolády popř. cukrářským zdobením. 
Servírujeme-na talíř rozlijeme omáčku, do které postavíme dort.  
Cheesecake je mnoho variací, co kraj to jiná příchuť, tvar, ingredience. I když originál je jen jeden, v podstatě je to jedno, jestli v něm je toho či onoho víc či míň. Tady je hlavní, že jím chci někoho potěšit. Je nádherný a myslím, že mamince se bude moc líbit. Takže neváhejte a jděte ho té vaší připravit taky, ať má radost.  
P. S. jedna zajímavost na závěr? Víte, že 30. července se slaví Mezinárodní den Cheesecake?

Dobrou chuť !!!

-