varte s majklem
Egnog

Egnog

Ingredience

10 šálků

8 žloutků

80 g cukru

1 litr čerstvého mléka

200 ml smetany ke šlehání

1/2 čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

60 ml whisky / bourbon (preskočte tuto ingredienci, jestliže chcete nealkoholický EGGNOG).

Příprava

Začněme tím, že smícháme mléko, smetanu a muškátový oříšek v hrnci a pozvolna vaříme.

V elektrickém mixéru si mezitím smícháme žloutky a postupně přidáváme cukr, až  získáme příjemnou a krémovou konzistenci. Jakmile se mléko začne vařit, odstraníme z plotny.

Přidáme jednu naběračku horkého mléka do vaječné žloutkové směsi. Ujistěte se, zda mícháte horké mléko, tak aby se vejce neuvařila.

Poté, co jsme přidali veškeré mléko, nalijeme směs zpět do hrnce a vaříme na mírném ohni, šleháme po celou dobu. Udržujte teplotu varu. Jakmile teplota dosáhne 75°C, odstraníme jej z plotny. Necháme vychladnout a když nám vychladne přidáme whiskey.

Dáme do lednice a necháme louhovat. Může posloužit jako studený nebo teplý nápoj. (mikrovlnná trouba po dobu 30 sekund).

Veselé vánoce !!!

-