Velikonoce jsou za rohem, a to je čas začít péct! Majkl nám ukazuje, v tomto videu, jak se peče tradiční velikonoční MAZANEC.<br />
Recept je velmi jednoduché a zde jsou ingredience:<br />
500 g polohrubá mouka<br />
150 g Hladká mouka<br />
1 kostka čerstvého droždí<br />
250 g rozpuštěného másla<br />
150 ml mléka<br />
250 g mascarpone<br />
1 vejce<br />
2 žloutky<br />
80 g krystalový cukr<br />
1 lžička soli<br />
1 lžíce vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru<br />
250 g rozinek<br />
100 g mandlové lupínky<br />
100 g čokolády čipy (nebo si může zlomit tmavou čokoládu na malé kousky)<br />
6 vařená velikonoční barevné vejce<br />
<br />
Začneme přípravou droždí. V malé skleněné mísy, lámeme droždí na malé kousky, přidejte polovinu mléka ze složení shora, přidáme 2 polévkové lžíce cukru ze složek výše, 2 lžíce Hladká mouka ze složek výše. Smíchejte všechny ingredience dobře, přikryjeme fólií, a dáme do předehřáté troubě při teplotě 45 ° C. Necháme v troubě cca 5 minut, ten směs shustne a takto nastartujeme process kynutí. <br />
Ve velké skleněné mísy, přidáme rozpuštěné máslo (z mikrovilnky, ale máslo ma být vlažné a né horké), přidáme mascarpone a cukr. Dobře promíchejte s metličkou. Potom se přidáme kvasinky, které právě vztáhneme z trouby a přidáme všechny ostatní přísady a promíchejte špachtlí. Přidejte pouze polovinu mandlí a nepřidávat ještě ti čokoládové čipy. Až míchání špachtlí se stane obtížné, míchejte jednou rukou. Pohyb by měl být jak ukazuje Majkl ve videu. Přikrejte misku s fólií a dejte do trouby při 45 ° C, dokud těsto zdvojnásobí svou velikost (trvá 40 minut až 1 hodinu).<br />
Poté těsto zdvojnásobila svoji velikost, vyjměte z trouby, dát na pečicí papír, který leží na pracovního stolu. Přidejte čokoládové čipy a míchat těsto škrabkou. Všimněte si, že těsto je lepkavá. Rozdělte těsto na 3 stejné části a udělejte 3 stejně dlouhé prameny. Splétat ti 3 prameny a udělejte věnec jak Vám Majkl ukazuje ve video. Vykrojte ten pečicí papír kolem toho věnce a přemístete do pečicí formy s průměrem cca 40 cm. Jestli dáme tento věnec na pečicí plech bez stěn, tak to těsto se nám rozjede do boků. To nechceme, chceme aby věnec zustal po pečení ve formě věnec. Pokud nemáte tak velkou formu, použijte hliníkovou fólii a vyrobte zeď kolem věnec. Ve středu věnce je třeba dát kulatou formu na pečení, protože je důležité, aby se těsto, aby tvar věnce.<br />
Mám rád ozdobit svůj věnec s 6 barevnými velikonoční vejce. Vajíčka přidám do věnec po pečení. Chceteli prostor pro vejce, než jsem péct věnec udělám 6 válců vyrobené z jádra utěrkou role, kterou jsem obalil alobalem a opatrně a rovnoměrně dám ti válce do těsta. <br />
Smíchejte 1 vejce, 2 lžíce mléka a 1 lžíce moučkového cukru, dobře promíchejte a pomocí štětce, pomažte ten věnec. Přidejte mandlové lupínky na horní části věnce.<br />
Péct v předehřáté troubě na 160 ° C po dobu asi 30 minut. Použijte špejli ke kontrole, zda vnitřek věnec je upečení (nesmí špejle lepit).<br />
Vyjměte z trouby, necháme vychladnout, a potom pomalu vyndejte ti 6 válce. Vložíme do těch děr, své barevné velikonoční vajíčka.<br />
Dobrou chuť!!!