Miluju zmrzlinu, zejména pokud je to dobrá zmrzlina. Nedávno jsem byl v Itálii, a tam opravdu mají velice dobrou zmrzlinu. Po celé léto, dělám domácí zmrzlinu a domácí sortbet. Vůbec to není těžké, a chutě, které mohou být vyrobeny jsou neomezené.<br />
V tomto videu vám ukážu, jak se dělá zmrzlina z levandule. Abych získal pěknou fialovou barvu jako jsou květy z levandule, já používám borůvky jako barvivo (květy z levandule dají chuť ale né barvu).<br />
<br />
Recept je jednoduchý!<br />
<br />
Složení:<br />
400 ml mléka<br />
400 ml smetany (30%)<br />
4 žloutky<br />
200 g krystalového cukru<br />
1 sáček vanilkového cukru<br />
šťáva z půlky citronu<br />
150 g borůvek<br />
10 až 20 g levandule květiny (1 květ je cca 1 g)<br />
<br />
Recept:<br />
Krok 1: začít tím, že na mírném ohni přidáme borůvky, 100 g cukru a šťávu z půlky citronu. Nechte asi 5 minut, to je, když všechny borůvky prasknou. Poté vymačkejte borůvky a nechte sirup vychladnout. <br />
<br />
Krok 2: Dejte na mírném ohni, 400 ml mléka a 400 ml smetany a přidejte květy levandule. Nevařte, stačí zahřát směs po dobu 5 minut a pak vypněte plotnu a nechte aby se to louhovalo přibližně 10 minut, zatímco vy děláte krok 3.<br />
<br />
Krok 3: V samostatné misce rozšleháme spolu 4 žloutky, 100 g zbytek cukru, 1 sáček vanilkového cukru a 2 až 3 lžíce mléka. Šleháme až se stane směs bílá a krémová.<br />
<br />
Krok 4: vyndejte květy levandule z mléka + krém směsi a přidejte v malých dávkách tuto směs na vejce + cukr. Mýchat neustále, protože nechceme aby vejce se uvařily. Přidejte k této směsi ten sirup z borůvek.<br />
<br />
Pokud nemáte stroj na zmirzlinu, pak postupujte podle kroku 5:<br />
Krok 5: nalijte zmrzlinu do plastové nádoby a nechte vychladnout 1 hodinu. Potom zavřete víčko plastové nádoby a dát do mrazáku 4 hodiny (záleží na vašem mrazákeu). Když jste připraveni servírovat, zkontrolujte hmotnost zmrzliny. Pokud je příliš tvrdá, nechte na pult několik minut a pak to servírujte.<br />
<br />
Pokud máte stroj na zmrzlinu, pak postupujte podle kroku 6:<br />
Krok 6: dejte zmrzlinu směs po dobu 2 hodin do lednice. Potom postupujte podle pokynů svého stroj na zmrzlinu.<br />
<br />
Bon Appetit !!!