varte s majklem

Majkl Expres: Nejlepší recept na řecká spanakopita (bombastický špenátový koláč)

Majkl miluje Spanakopita, špenátový koláč. Recept je z Řecka, a chuť filo těsta, špenát, cibule, feta sýrem a čerstvým koprem nemá obdoby.<br /> Recept je velmi zdravé, velmi jednoduché a velmi rychlé.<br /> Ingredience:<br /> 1 kg čerstvého špenátu (špenátový listy)<br /> 400 g sýru feta či balkánským sýr<br /> 8 vrstev filo těsta (Majkl používá z rakouska „Strudelteig“). Můžete nahradit s listové těsto<br /> 150 ml extra panenského olivového oleje<br /> 1 velká cibule<br /> 2 jarní cibulky<br /> 2 vejce<br /> čerstvý kopr<br /> Recept:<br /> Začneme tím, že rychle uvaříme špenát (dát 1 cm vody do hrnce, vařit vodu, přidejte čerstvý špenát asi 1 minutu, pak vindat a dát do cedníku). Nůžkama, nastřihat špenát v cedníku na menší kousky.<br /> V pánvi na mírném ohni, přidejte 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli a nasekané zelené cibulky. Osmáhneme asi 1 a půl minut.<br /> Ve velké mísy, přidáme všechny ingredience: špenát, sýr feta (prolomit sýr s rukama na malé kousky), nasekaný čerstvý kopr, cibuli, 2 vejce. Dobře promíchejte.<br /> V obdélníkové pekáče, s kartáčem natřeme dno a stěny pekáč s olivovým olejem. Přidejte jeden list filo těsta (nastřihejte filo těsto na velikost vašeho pekáče). Filo může jít po stranách pekáče. Štětcem, přidejte tenkou vrstvu olivového oleje. Tento postup se opakuje, aby se 4 listy ve spodní části pekáče. Pak přidejte náplň špenát a opakujte proces přidávání 4 listy filo s olivovým olejem na vrcholu.<br /> Ostrým nožem, nakrájíme koláč na čtverce asi 5 cm v bocích.<br /> Dáme pekáč do předehřáté troubě při teplotě 175 ° C po dobu asi 40 minut, nebo až vrh koláče bude zlaté.<br /> Mám rád jíst spanakopita, když je tepla a ne horká.<br /> Dobrou chuť!
-