Oktoberfest se slaví každý rok na konci léta. Kromě velké slavnostní atmosféře, dobré pivo v tuplákách a slavnostní hudbě co se hraje na Oktoberfest, jídlo podávané v pivním stanu je tak velký. Jedno speciální jídlo se nazývá "vepřová pečeně". Je to vepřová pečeně (vepřová plec) podávaná s knedlíkem (půl na půl), nad lahodným hnědé omáčce nebo „jus“.<br />
<br />
Snažil jsem zdokonalit recept, abych docílil stejnou chuť doma, a po mnoha pokusech, tady je ideální recept pro nejchutnější vepřové pečeně.<br />
<br />
Slouží 6 až 8 osob:<br />
Složení:<br />
2 kg vykostěná vepřová plec s vepřovou kůží na jedné straně<br />
1 kg vepřových kostí (já používám kosti z vepřová plec)<br />
1 litru vařící vody<br />
0,5 litru tmavé pivo<br />
1 lžíce kmínu (čerstvě mletý)<br />
1 lžíce pepře (čerstvě mletý)<br />
2 velké mrkve (oloupané a nakrájíme na 2 cm kousky)<br />
2 velké petržel (oloupané a nakrájíme na 2 cm kousky)<br />
Jedno poloviny pórku (nakrájíme na 2 cm plátky)<br />
1 jablka (nakrájíme na plátky)<br />
1 větší cibule hnědá (nakrájíme na plátky, nechat hnědou šlupku)<br />
3 stroužky česneku (krájené)<br />
1 lžíce hnědého cukru<br />
1 lžíce Worcestershire omáčky<br />
4 bobkové listy<br />
1 velký lžíce majoránky<br />
3 větvičky čerstvým tymiánem<br />
1 velká lžíce soli<br />
<br />
Recept:<br />
na pánvi s 3 cm vroucí vody, přidejte vepřová plec s vepřovou kůží dolů do vody. Vařit po dobu 15 minut při střední teplotě.<br />
Po 15 minutách vyjměte z pánve, zase až s kůží, a plátek s ostrým nožem na malé čtverečky asi 1/2 až 1 cm velké<br />
<br />
Posypte vepřové maso suchým posypem (omletá kmín, pepř, majoránka, a soli)<br />
<br />
V hluboké pekáče (nejméně 10 cm hluboké), přidejte kosti, a pak nakrájená zelenina a všechny ingredience kromě suché posyp a tmavé piva). Zakryjte zelenina s vroucí vodou.<br />
<br />
Přidejte maso s kůží dolů na horní části zeleniny (maso by neměl být ponořen do vody, spíše ležící v horní části zeleniny).<br />
<br />
Vložte pekáč do předehřáté troubě na 220 ° C a péct po dobu 15 minut. Pak snížíme teplotu na 180 ° C a pečeme po dobu 1 hodiny. Po jedné hodině, zkontrolujte hladinu vody, ujistěte se, že máte kapaliny pokrýt zeleninu. Pokud je to třeba, přidejte vroucí vody na pokrytí zeleninu. Otočte maso s kůží nahoru, a vrátit do 180 ° C trouby.<br />
Pečme další hodinu. Po hodině, přidejte na horní kůži chladné tmavé pivo. Má být chladný, aby kůže se stala křupavější. Vrátit do touby na 180 C na 15 minut.<br />
<br />
Pak vyjměte z trouby, dát maso na talíř a zakryjte alobalem po dobu 10 minut na maso k odpočinku. Můžete krájet maso jen po odpočinutí.<br />
<br />
Příprava omáčky / „jus“:<br />
Omáčka servírovaná k vepřové pečené je řídka omáčka.<br />
Přez cedník, vytřídíme tekutinu z pekáče. V pánvy, přidejte 1 polévková lžíce másla na mírném ohni. Co máslo roztaje, přidejte 1 lžíce hladké mouky. Uchovávejte za stálého míchání, dokud se mouky a másla stanou světle hnědé. Pak se přidá po 1/4 dávky ta omáčka z pekáče. Furt mýcháme. Přidejte sůl podle chuti, a Když omáčka začne varu vypněte plotnu.<br />
<br />
Připravte si své oblíbené knedlíky.<br />
<br />
Podáváme a Dobrou chuť !!!