Jedním z nejjednodušších nápojů udělat, je limonáda. Je třeba jen dvě ingredience, šťáva z čerstvého citronu a cukr (někteří lidé dávají přednost použití medu).<br />
<br />
Blízký příbuzný z limonády je okurka limonáda, který je vyrobena rovněž z málo ingrediencí: citronová šťáva, čerstvé okurky a cukru.<br />
<br />
Tyto nápoje jsou skvělé v létě, a jsou to lehké nápoje na přípravu a plních vitamínů.<br />
<br />
Limonáda (z cintronů):<br />
šťáva ze 3 citronů<br />
6 lžic domácího sirupu (nebo 3 lžíce medu)<br />
2 litry perlivé vody (samozdřejmě můžete použít neperlivou vodu)<br />
<br />
Pro domácí sirup, dejte cukr a studena voda do hrnce v poměru 2:1 (500 g cukru na 250 ml vody). Přiveďte k varu (není třeba míchat). Nechte to vařit 2 až 3 minuty. Pak vyndejte hrnec z plotny, a přidejte šťávu z poloviny citronu. Nechte vychladnout, nalijeme do sklenice a tento sirup může trvat několik týdnů. Tento sirup mám stále v kuchyni, připraven kdikoliv udělat limonádu na rychlo.<br />
<br />
Do velkého džbánu, přidejte citrony co byly vyšťavněny a nalejte na ně studenou vodu. Nechte vylouhovat alespoň jednu hodinu, aby se oleje a chutě z citronový kůry se rozpustily do té vody. Poté vyjměte citrony a přidejte citrónovou šťávu, perlivou vodu a sirup.<br />
<br />
Dejte kostky ledu do sklenice a nalejeme limonádu do té sklenice. Můžete přidat některé plátky citronu a listy z meduňky. Nezapomente přidat brčka.<br />
<br />
Okurková limonáda:<br />
šťáva z jednoho citronu<br />
2 velké anglické okurky, oloupané (někteří lidé preferujou je neoloupat)<br />
4 lžíce domácího sirupu (nebo 2 lžíce medu)<br />
2 litry perlivé vody<br />
<br />
V mixéru, přidejte půl sklenice vody a spusťte mixér. Potom přidejte 2 cm plátky loupané okurky.<br />
<br />
Ve džbánku smíchejte citronovou šťávu, okurky mix, a perlivou vodu.<br />
<br />
Nalejte do sklenice s kostkami ledu.<br />
<br />
Podáváme s plátkem okurky a brčka.<br />
<br />
Užijte si tyto nápoje!