varte s majklem

Fish & Chips

Příprava

Hranolky
Nejprve začneme tím, že si oloupeme brambory a nakrájíme je na cca 1,5 cm silné plátky. Na požadovaném tvaru zase tolik nezáleží, ale záleží na tom, jaký tvar se líbí vám. Brambory dáme do hrnce se studenou vodou a vaříme po dobu 5 minut. Brambory vyndáme a necháme  vychladnout na roštu. Do pánve dáme 4 mm slunečnicového oleje. Rozehřejeme jej na maximum, dokud nedosáhne teploty 180°C. Přidáme brambory do horkého oleje. Dbejte na to, abyste se nespálili! Smažíme po dobu 5 minut. Brambory vyndáme a necháme odpočinout.
Nyní si připravíme těstíčko. Smícháme všechny přísady kromě prášku do pečiva. Dáme jej stranou. Až všechny ryby budou usmažené, tak naposledy smažíme brambory po dobu  5 minut, aby byly hranolky křupavé.

 

Ryby

Ryby nakrájíme do oblíbeného tvaru (já používám kostky o velikosti asi 2,5 cm v průměru a 5 cm dlouhé). Smícháme si ingredience na těstíčko. Prášek do pečiva přidáme úplně na konec a těstíčko zamícháme. Ryby si nejprve obalíme v hladké mouce a soli. Těstíčko bude na rybě lépe držet. Smažíme po dobu 2 minut z každé strany do zlatova. Po usmažení ryby vysušíme od přebytečného oleje papírovou utěrkou.

Podáváme s domácí tatarskou omáčkou.
Dobrou chuť!

-