varte s majklem

Drážďanská štola

Příprava

Na závěrečnou vrstvu, budete potřebovat 70 g rozpuštěného másla a 250 g moučkového cukru.

Noc před pečením štoly dáme do skleněné mísy rozinky a brusinky. Nalijeme si svůj oblíbený rum na vrchol a přikryjeme jej přes noc. Můžeme si také předem připravit domácí kandované pomeranče a citrónovou kůru (viz video "buche de Noel" za recept).

Spustíme proces kvašením tím, že rozdrobíme čerstvé droždí do mísy, přidáme teplé mléko, jednu polévkovou lžíci cukru (nebo sirupu), 1 lžíci mouky a dobře promícháme. Přikryjeme s přilnavou fólií a dáme do trouby o teplotě 45°C po dobu asi 5 až 10 minut. Směs by měla po 5-10 minutách zdvojnásobit svou velikost. Do velké misky přidáme rozpuštěné máslo, směs kvásku, a všechny ostatní přísady. Dobře promícháme, přikryjeme misku s stretch fólií a vložíme zpět do trouby na 45 ° C Necháme asi 1 hodinu těsto odpočinout, aby se zdvojnásobilo. Po hodině, tvoříme bochníky, které dáme na plech, složíme okraje dovnitř a dáme do trouby při teplotě 160°C po dobu asi 50 minut (zkontrolujte dřevěnou špejlí, zda je těsto uvnitř upečené). Vyndáme tmavé rozinky z povrchu, protože tito rozinky se stanou hořké. Štětcem pomažeme štolu rozpuštěným máslem. Máslo posypeme moučkovým cukrem, tak aby se vytvořila silná vrstva, která slouží k tomu, aby udržela štolu vláčnou uvnitř.

Dobrou chuť!

Foto-Videogalerie

-