varte s majklem
Mléčná rýže s jablky a se skořicí

Mléčná rýže s jablky a se skořicí

Ingredience

4 porce

Mléčná rýže
130 g rýže Arborio
1 litr mléka
100 g krystalového cukru
Voda na vaření rýže

Jablka se skořicí
3 jablka
1 čajová lžička mleté skořice
1 lžíce másla nebo ghí
2 lžíce třtiného cukru (nebo cukr krystal)
1 lžíce citrónové šťávy
1 čajová lžička vanilkového extraktu
2 lžíce vody
Pokud chcete mít jablečnou směs hustší, smíchejte 1/4 čajové lžičky škrobu a 1 lžíci studené vody.

Příprava

Mléčná rýže

Na plotnu v širokém hrnci dáme vařit rýži. Rýži vaříme cca 10 minut a až se vypaří trochu vody, přilijeme mléko. Plotnu zapneme na maximum a neustále mícháme, aby se nám rýže nepřilepila na dno hrnce.  Až rýži přivedeme k varu, plotnu přepneme na nižší teplotu, aby nám mléko nevyteklo z hrnce. Rýži vaříme do té doby, dokud se nevypaří třetina mléka a  rýže nezíská krémovou konzistenci a nezhoustne. Úplně nakonec přidáme cukr a vaříme ještě 2 minuty. Celý proces vaření rýže trvá cca 30 minut.

Jablka se skořicí

Jablka oloupeme a nakrájíme. V míse si smícháme všechny ingredience a přidáme nakrájená jablka. Plotnu zapneme na maximum a v hrnci rozehřejeme máslo. K rozehřátému máslu přidáme jablečnou směs a přilijeme trochu vody. Jablka vaříme cca 10 minut. Na zahuštění jablečné směsi použijeme škrob smíchaný s trochou vody. Jablečnou směs necháme vychladnout a servírujeme jí s mléčnou rýží.

-