varte s majklem

Domácí pšeničné tortilly a mexické fajitas

Ingredience

 12 středně velkých tortill

 400 g hladké mouky

250 ml teplé vody

90 g vepřového tuku (lze nahradit 90 ml slunečnicového oleje)

1 polévková lžíce prášku do pečiva

1 čajová lžička soli

Fajitas

Kuřecí maso

Cibule

Koření

Pórek

Sýr na posypání

Pomůcky: pánev, váleček, plastová nádoba nebo hrnec s pokličkou, utěrka

Váleček lze koupit na e-shopu 123darek.cz

Připrava

Tortilly

Do velké  mísy dáme mouku, sůl, kypřící prášek a zamícháme. Přidáme sádlo, které rozdrtíme na malé kousky a nakonec přilijeme vodu. Těsto řádně zpracujeme. Těsto dáme do misky, kterou zabalíme streč fólií a necháme ho 10 minut odpočinout. Těsto si rozdělíme na cca 60 g bochánky, které rozválíme na placky. Placky pak vezmeme a přehazujeme v ruce, aby se zvětšily. Placky by měly mít průměr cca 20 cm. Na plotně si předehřeme na střední teplotu pánev, na kterou budeme dělat placky. Na placce se začnou tvořit bublinky, jakmile bublinky zhnědnou, otočíme placku na druhou stranu a děláme opět, dokud bublinky nezhnědnou. Placky děláme z každé strany cca 30 vteřin. Hotové placky dáme do plastové nádoby nebo do hrnce s pokličkou, do kterého dáme utěrku.  

Fajitas

Příprava je velmi jednoduchá. Všechny ingredience nakrájíme na malé kousky a okořeníme. Vše osmažíme na pánvi. Nakonec fajitas posypeme sýrem.

-