Hladká mouka
Prášek do pečiva
Jedlá soda
Pumpkin pie spice (koření na dýňový koláč – směs skořice, muškátového oříšku, zázvoru a dalších koření)
Sůl
Dýňové pyré (pumpkin puree, ne náplň)
Cukr (možno kombinovat světle hnědý a granulovaný)
Rostlinný olej
Vejce
Bílý jogurt nebo zakysaná smetana
Vanilkový extrakt
Instantní espresso prášek pro kávovou chuť (nebo silná káva/espresso)
Máslo (na krém/frosting)
Cukr moučka (na krém)
Mléko nebo smetana (pro konzistenci krému)
Volitelně trochu skořice nebo drobného koření na posypání
Příprava
Předehřejte troubu na střední teplotu a připravte dortovou formu — vymažte ji nebo vyložte pečicím papírem. V jedné míse smíchejte suché ingredience: hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, pumpkin spice a sůl. V jiné míse spojte dýňové pyré s cukrem, rostlinným olejem, vejci, jogurtem (nebo zakysanou smetanou) a vanilkovým extraktem, a promíchejte do hladka. Přidejte suché ingredience k mokrým a míchejte jen do sjednocení – těsto by mělo být vlhké a husté. Pokud děláš „latte“ efekt, odděl malou část těsta a vmíchej do ní espresso prášek, pak ji jemně vmíchej zpět nebo vytvoř mramorový efekt. Těsto nalij do formy a dej péct, dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá. Nechej dort zcela vychladnout.
Mezitím připrav krém: změkčené máslo vyšlehej do hladka a postupně přidávej cukr moučku, trochu mléka (nebo smetany), espresso prášek a vanilku, dokud nevznikne hebký, nadýchaný krém. Upečený a vychladlý dort můžeš potřít tímto krémem, případně ho ozdobit další špetkou skořice nebo trochou kávového sirupu. Dort podávej pokojové teploty nebo mírně vychlazený jako sladký podzimní dezert plný koření, dýně a kávy – ideální k čaji nebo latte.
Dobrou chuť!