varte s majklem

Pumpkin Spice Latte Cake (Dort ve stylu Pumpkin Spice Latte)

Ingredience

Hladká mouka
Prášek do pečiva
Jedlá soda
Pumpkin pie spice (koření na dýňový koláč – směs skořice, muškátového oříšku, zázvoru a dalších koření)
Sůl
Dýňové pyré (pumpkin puree, ne náplň)
Cukr (možno kombinovat světle hnědý a granulovaný)
Rostlinný olej
Vejce
Bílý jogurt nebo zakysaná smetana
Vanilkový extrakt
Instantní espresso prášek pro kávovou chuť (nebo silná káva/espresso)
Máslo (na krém/frosting)
Cukr moučka (na krém)
Mléko nebo smetana (pro konzistenci krému)
Volitelně trochu skořice nebo drobného koření na posypání

Pumpkin Spice Latte Cake (Dort ve stylu Pumpkin Spice Latte)

Postup přípravy receptu

Příprava

Předehřejte troubu na střední teplotu a připravte dortovou formu — vymažte ji nebo vyložte pečicím papírem. V jedné míse smíchejte suché ingredience: hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, pumpkin spice a sůl. V jiné míse spojte dýňové pyré s cukrem, rostlinným olejem, vejci, jogurtem (nebo zakysanou smetanou) a vanilkovým extraktem, a promíchejte do hladka. Přidejte suché ingredience k mokrým a míchejte jen do sjednocení – těsto by mělo být vlhké a husté. Pokud děláš „latte“ efekt, odděl malou část těsta a vmíchej do ní espresso prášek, pak ji jemně vmíchej zpět nebo vytvoř mramorový efekt. Těsto nalij do formy a dej péct, dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá. Nechej dort zcela vychladnout.

Mezitím připrav krém: změkčené máslo vyšlehej do hladka a postupně přidávej cukr moučku, trochu mléka (nebo smetany), espresso prášek a vanilku, dokud nevznikne hebký, nadýchaný krém. Upečený a vychladlý dort můžeš potřít tímto krémem, případně ho ozdobit další špetkou skořice nebo trochou kávového sirupu. Dort podávej pokojové teploty nebo mírně vychlazený jako sladký podzimní dezert plný koření, dýně a kávy – ideální k čaji nebo latte.

Dobrou chuť!