600 g pevnější bílé ryby (např. treska, halibut, nakrájená na kusy cca 4-5 cm)
1 lžíce neutrálního oleje
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
1 střední červená paprika
400 ml kokosového mléka
1–2 lžíce kari pasty (dle chuti)
1 lžička kurkumy
1 limetka – šťáva i kůra
2 lžíce rybí omáčky nebo sojové alternativy
2 lžíce třtinového cukru
200 g jasmínové rýže
Sůl a pepř podle chuti
Čerstvý koriandr nebo limetkové listy na ozdobu
Příprava
Rybu osolte a opepřete. Ve větší pánvi nebo woku rozehřejte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor, osmahněte do změknutí. Přidejte na kostičky nakrájenou červenou papriku a krátce opečte, poté vmíchejte kari pastu a kurkumu, promíchejte, aby se koření krásně rozvonělo. Do pánve vlijte kokosové mléko, přidejte limetkovou šťávu i kůru, rybí omáčku a cukr, dobře promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte solí či pepřem. Jakmile je omáčka mírně hustší, vložte kousky ryby, zakryjte a nechte jemně povařit, dokud není ryba měkká a omáčka obklopuje každé sousto. Mezitím uvařte jasmínovou rýži podle návodu na obalu – měla by být nadýchaná a sypká. Podávejte rybu s omáčkou přes rýži, pokapejte čerstvou limetkou a posypte nasekaným koriandrem nebo limetkovými listy.
Dobrou chuť!