varte s majklem

Vánočka na bázi těsta BRIOCHE

Ingredience

250 g hladké mouky
100 g cukru
10 g čerstvého droždí
3 vejce
125 g másla
50 ml teplého mléka
5 g soli
Kůra z jednoho citronu
Kůra z jednoho pomeranče
100 gramů rozinek namočených v rumu nebo jablečné šťávě
 a nebo 100 g nakrájených mandlí
Místo rozinek můžete použít 100 g čokoládových lupínků
 
Na posypání: 3 lžíce plátků mandlí a 2 lžíce moučkového cukru
 

Vánočka na bázi těsta BRIOCHE

Postup přípravy receptu

Příprava

Nejprve si připravíme kvásek. Droždí smícháme s mlékem, cukrem a moukou. Kvásek necháme kynout v teple. Dále smícháme v míse suché ingredience. V další míse rozšleháme vejce a přidáme k nim kvásek. Střídavě do další mísy přidáváme suché ingredience a rozšlehaná vejce s kváskem. Vše pomalu mixujeme a postupně přidáváme máslo. Hotové těsto dáme do tepla a necháme ho vykvasit na dvojnásobný objem. Ideální je nechat těsto odpočinout  přes noc v lednici, čímž získá mnohem lepší chuť. Těsto v tomto případě necháme znovu vykynout. Do těsta přidáme rozinky, pomerančovou a citrónovou kůru. Formu na vánočku vymažeme olejem a přendáme do ní těsto. Těsto necháme vykynout, aby bylo po okraj formy. Vánočku pečeme v troubě o teplotě 180°C cca 30 minut. Vánočku necháme vychladnout a vyklopíme ji z formy. Vánočku potřeme žloutkem a posypeme plátky mandlí. Vánočku vrátíme na 3 minuty zpátky do trouby. Hotovou Vánočku nakonec pocukrujeme.

Veselé Vánoce!