varte s majklem

Francouzský cibulový koláč

Ingredience

Těsto
300 g mouky
150 g másla (kostičky)
1 vaječný žloutek
80 ml studené vody
1/2 čajové lžičky soli

Náplň
4 hnědé cibule + 1 šalotka
250 ml krému
2 vejce
1/2 sklenky bílého vína
4 lžíce strouhaného sýra (Gruyere nebo ementál)
Sůl a pepř na dochucení
Volitelně (1/8 lžíce čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku)


 

Francouzský cibulový koláč

Postup přípravy receptu

Příprava

Těsto

Všechny potřebné ingredience smícháme dohromady a vypracujeme těsto.

Náplň

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Dále jí osmažíme na másle a slunečnicovém oleji. Během smažení jí osolíme a přilijeme k ní víno. Osmaženou cibuli necháme vychladnout. Dále si uděláme krém, kterým koláč zalijeme. V míse smícháme vejce se šlehačkou, ochutíme to muškátovým oříškem a opepříme. Pekáč namastíme máslem a dáme do něj těsto. Na těsto vrstvíme vychladlou cibuli, zalijeme to krémem a nakonec posypeme sýrem. Koláč pečeme v předehřáté třoubě na 200°C cca 30 minut.

Dobrou chuť!