varte s majklem

Steak s hřebenatkami a Duchesse

Ingredience

Steaky
2 steaky z hovězí svíčkové (nebo kuřecí prsa, pokud dáváte přednost bílému masu)
16 malých hřebenatek (nebo 8 velkých)
2 lžíce másla
4 stroužky česneku
4 rozmarýnové stonky
4 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíce soli (nebo podle vašeho vkusu)
1/4 čajové lžičky pepře

Duchesse 
1 kg brambor
3 žloutky
120 g másla
1/4 čajové lžičky muškátového oříšku

Steak s hřebenatkami a Duchesse

Postup přípravy receptu

Příprava

Steaky

Česnek rozdrtíme se solí. Do mísy nalijeme extra panenský olivový olej, ke kterému přidáme rozdrcený česnek. Vznikne marináda, do které naložíme steaky. V jedné pánvi smažíme po dobu cca 2 minut o střední teplotě hřebenatky, ve druhé pánvi zase smažíme na maximální teplotu z každé strany cca minutu a půl namarinované steaky. Vnitřní teplota masa by měla být 60°C. Děláme-li steaky z kuřecího masa, dáme je ještě na 5 minut do trouby, kterou nastavíme na 200°C, aby vnitřní teplota masa dosáhla 74°C.

Duchesse

Nejdříve oloupeme, nakrájíme a uvaříme brambory. Uvařené brambory rozmačkáme na jemno. K rozmačkaným bramborám přidáme máslo a ostatní ingredience. Vznikne nám kaše, kterou nandáme do zdobicího sáčku a na připravený pekáč vypodložený nejlépe silikonovou podložkou tvoříme Duchesse. Duchesse pečeme v troubě o teplotě 200°C cca 5 minut.

Servírování 

Steak podáváme s hřebenatkami, Duchesse jako přílohou a rozehřátým máslem. Na ozdobení můžeme použít snítky rozmarýnu.

Šťastný Valentýn!