varte s majklem

Kibbeh

Ingredience

Kulatý pekáč o průměru 30 cm
Náplň 
500 g mletého skopového nebo hovězího masa
400 g cibule
1 lžíce ghí
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíce libanonské směsi 7 koření
1 lžíce soli
50 g piniových oříšků

Těsto
450 g libového mletého hovězího masa
6 lžic drceného ledu
300 g jemného bulguru- nejlépe celozrnného
1 čajová lžička libanonské směsi 7 koření (viz níže poměr směsi)
1 čajová lžička majoránky
1 čajová lžička soli
100 g strouhané cibule

Libanonská směs 7 koření
1 lžíce mletého římského kmínu
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce mletého koriandru
1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
1 čajová lžička mleté ​​skořice
1/2 čajové lžičky mletého zeleného kardamomu
 

Kibbeh

Postup přípravy receptu

Příprava

Náplň

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi osmažíme do oranžova piniové oříšky. Dále smažíme cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme maso a koření. Masovou směs necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přimícháme osmažené piniové oříšky.

Těsto 

Nejdříve namočíme bulgur na 10-15 minut do teplé vody, aby nabobtnal. Mleté maso a cibuli rozmixujeme na jemno. Ve velké míse ručně zpracujeme všechny potřebné ingredience na těsto, tak aby se nám krásně stmelily.

Finální příprava

Pekáč vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na 2 poloviny.  Do pekáče na sebe navrstvíme  první polovinu těsta, náplň a nakonec druhou polovinu těsta. Vrchní část Kibbehu uhladíme a nožem do ní nakreslíme vzor dle naší fantazie. Kibbeh pečeme v troubě cca 35 minut o teplotě 200°C

Veselé Vánoce!