varte s majklem

Španělské vánoční cukroví (nugát – turrón)

Ingredience

700 g medu
400 g krystalového cukru
2 velké bílky
1/4 čajové lžičky soli
1 čajová lžička vanilkového extraktu
1 lžíce pomerančové kůry
400 g loupaných mandlí
150 g loupaných pistácií
150 g sušených meruněk
150 g sušených brusinek
Jedlý papír

Pomůcky: pekáč, teploměr, stěrka, mixér

Španělské vánoční cukroví (nugát – turrón)

Postup přípravy receptu

Příprava

Nejprve dáme péct cca na 15 minut do trouby nastavené na teplotu 120°C oříšky. Po 15 minutách troubu ztlumíme na 80°C a k oříškům přidáme ovocnou směs. Dále potáhneme pekáč streč fólií a na jeho dno položíme jedlý papír. Připravíme si dopředu také jedlý papír, kterým přikryjeme vršek turrónu. Ve vysokém hrnci vaříme med s cukrem. Jakmile se medová směs začne vařit, přepneme plotnu na střední teplotu a směs za stálého míchání vaříme, dokud nedosáhne teploty 150°C.  V mixéru si našleháme bílky, ke kterým nastrouháme pomerančovou kůru. V průběhu šlehání postupně přidáváme horkou medovou směs. Do řádně vyšlehané směsi přidáme teplou směs oříšků a ovoce, kterou jsme vyndali z trouby. Na připravený pekáč s jedlým papírem rozetřeme směs a přikryjeme ji opět jedlým papírem. Turrón necháme vychladnout a rozkrájíme ho namaštěným nožem na kostky.

 

Veselé Vánoce!